In acest articol mi-am propus sa fac o comparatie onesta si la obiect intre ferestrele de mansarda Keylite si omoloagele lor de la Velux, pentru ca am stat si m-am gandit ce-as face eu daca as fi pus in situatia sa aleg intre produsele Velux, recunoscute ca foarte bune si venind de la un producator cu traditie si notorietate, si ferestrele de mansarda Keylite, un produs cu mare potential dar care nu se bucura inca de faima pe piata romaneasca si nici nu se poate lauda cu cine stie ce istoric.

O scurta contemplare a situatiei m-a convins ca, lasand la o parte lipsa de notorietate a ferestrelor Keylite, nu s-a facut pana in acest moment o comparatie obiectiva si onesta care sa ajute beneficiarul receptiv la nou la luarea unei decizii.

Am ales sa fac aceasta comparatie intre ferestrele cu articulare mediana Keylite (gama CP si ICP) si modelele GGL, respectiv GZL de la Velux, datorita faptului ca aceste produse au cea mai mare cota de piata in acest moment. Mai spun ca gama GZL este cea economica.

N-o mai lungesc inutil si las informatiile sa vorbeasca de la sine:

Caracteristica Keylite GGL GZL Explicatii
Lacuire 2 straturi de lac transparent 3 straturi de lac transparent 2 straturi de lac transparent Lac transparent pe baza de apa.
Finisaj interior suprafete vizibile Lemn selectionat, nu apar noduri sau imbinari Lemn selectionat, nu apar noduri sau imbinari Este posibil sa apara noduri si/sau imbinari Este vorba de suprafetele din interiorul camerei care sunt “la vedere”.
Garnituri 2 2 1 La GZL nu exista garnitura de pe perimetrul tocului mobil.
Ventilare Clapeta Clapeta Fanta Clapeta ofera un spatiu de ventilare dublu fata de fanta.
Tip geam Standard, 4-20-4 Laminat, 4-14.5-3+3, fara autocuratare Standard, 4-16-4 Distanta intre geamuri este de 20 mm la Keylite si de maxim 16 mm la Velux.
Actionare electrica Permite Permite Nu permite Modelul GZL nu poate fi actionat electric.
Jaluzea integrata Da Nu Nu Jaluzeaua integrata nu se intretine, nu se schimba si nu se strica pentru ca nu e afectata de praf. In plus, este metalizata pe exterior si opreste caldura inainte de a trece de geam. Astfel, iti imbunatateste confortul termic pe timpul verii.

Explicatiile:

  1. Lacuirea. Ferestrele de mansarda sunt protejate de mai multe straturi de lac. Mai importante decat numarul de straturi sunt calitatea lacului si finisajul lemnului.
  2. Finisajul interior. La GGL se foloseste “lemn de pin de calitate superioara”, ceea ce, cel mai probabil, inseamna ca este selectionat sa nu apara noduri sau imbinari pe suprafetele vizibile; la fel se procedeaza si la Keylite. La GZL, se foloseste “lemn de pin”, adica este posibil sa apara noduri sau imbinari.
  3. Garnituri. La Keylite si la GGL se folosesc doua garnituri: una pe tot perimetrul tocului mobil, jumatate din a doua pe partea superioara a tocului fix si cealalta jumatate pe partea inferioara a tocului mobil. La GZL, prima garnitura nu este prezenta.
  4. Ventilare: Clapeta ventileaza pe toata latimea ferestrei, in timp ce fanta numai pe o portiune din aceasta. Rezultatul este ca volumul de aer care intra prin fanta este cam jumatate din cel care poate intra prin clapeta. Keylite si GGL sunt similare din acest punct de vedere.
  5. Tipul de geam. Geamul ferestrelor Keylite are bagheta (distanta dintre foi) de 20mm, ceea ce inseamna eficienta termica mai buna si o cantitate mai mare de argon in interior. Geamul 73 de la GGL este laminat la interior, dar nu beneficiaza de autocuratare. Geamul 59 de la GZL are bagheta de numai 16 mm. Am sa acord punctaj egal la toate tipurile de geam prezentate.
  6. Actionare electrica. Gama GZL nu permite adaptarea de sisteme de actionare electrica, in timp ce ferestrele Keylite si gama GGL, da.
  7. Jaluzeaua integrata. Aici nu se poate face o comparatie directa, pentru ca Velux nu ofera acest produs. Avand in vedere beneficiile aduse, jaluzeaua integrata inseamna o reducere de costuri daca ne raportam la intreaga ei durata de viata. Afla mai multe despre jaluzeaua integrata Keylite.

Concluzia:

Daca ar fi sa dau un scor la produsele comparate mai devreme, el ar arata cam asa:

Caracteristica Keylite GGL GZL
Lacuire 2 3 2
Finisaj interior 1 1 0
Garnituri 2 2 1
Ventilare 1 1 0
Geam 1 1 1
Actionare electrica 1 1 0
Jaluzea integrata 1 0 0
Total 9 9 4

Cu alte cuvinte, fereastra de mansarda Keylite este la fel de performanta ca si modelul GGL. Cu toate acestea, nivelul de pret al ferestrelor Keylite le situeaza in zona GZL.

Pentru tine, asta inseamna ca-ti poti achizitiona o fereastra de mansarda care face tot ce face GGL-ul, la un pret cu aproximativ 25% mai mic.