Tweeter button
Facebook button

Alegerea corecta a foliilor pentru protectia acoperisului

Scris de Silviu Toba in data de 24 martie 2010

Asupra acoperisului actioneaza o serie de factori, atat externi (vant, zgomot, ploaie, expunere UV), cat si interni (vapori de apa, variatii de temperatura). Din aceste cauze, etanseitatea acoperisului si a fatadelor este hotaratoare pentru stabilirea confortului interior. Un acoperis etans limiteaza riscul aparitiei condensului, imbunatateste eficienta termoizolatiei si se fac semnificative economii de energie, optimizeaza functionarea dispozitivelor de ventilare.

Circulatia necontrolata a vaporilor

Circulatia necontrolata a vaporilor

Cea mai periculoasa este circulatia necontrolata a vaporilor, mai ales in anotimpul rece cand cantitati mari de vapori au tendinta sa scape spre exterior prin zonele neetanse. Conform unor estimari, cantitatea medie care se acumuleaza intr-o casa in curs de 24 de ore este de aprox. 12 l care afecteaza spatiul interior si risca sa produca efecte nedorite in timp.

Se impune asadar protejarea cat mai eficienta a acoperisului, in special a termoizolatiei. In acest scop exista doua mari categorii de membrane care asigura eficienta indelungata a termoizolatiei: spre interior se foloseste o bariera de vapori, spre exterior, o folie anticondens.

Bariera de vapori

Bariera de vapori

Bariera de vapori are rolul de a impiedica circulatia aerului din interior spre exterior si limiteaza cantitatea de vapori transportata spre exterior.

Folia anticondens permite vaporilor ajunsi in stratul de termoizolatie sa iasa cat mai rapid spre exterior si impiedica formarea condensului care ar afecta termoizolatia. Totodata impiedica patrunderea condensului, ce se poate forma sub invelitoare, in stratul de termoizolatie.

Pentru alegerea tipului potrivit de membrane pentru protejarea acoperisului dumneavoastra, va trebui sa aveti in vedere o serie de criterii:

 • permisivitatea la vapori (valoarea Sd)
 • tipul de acoperis (cu astereala/fara astereala, ventilat/neventilat, pod nelocuit/mansarda locuita)
 • tipul invelitorii (tigle ceramice, de beton, metalice, alte tipuri…).

Da, e o decizie care depinde de multi factori dar care va influenta siguranta acoperisului si implicit confortul din caminul dumneavoastra pentru multi ani.

 

147 Comentarii la “Alegerea corecta a foliilor pentru protectia acoperisului”

 1. ioan bolte spune:

  Doresc sa schimb tigla pe acoperis. Podul este nelocuit, fara mansarda, podul este izolat de camere, Va rog sa-mi spuneti daca are rost in acest caz montarea de folie sub tigla. Va multumesc

 2. Silviu Toba spune:

  Stimate d-le Sorinscs,

  Este recomandat sa montati folie anticondens, mai ales daca alegeti o invelitoare metalica.
  Chiar si in cazul in care alegeti o invelitoare de tigla de beton sau ceramica, folia anticondens va va proteja impotriva infiltratiilor accidentale datorate intemperiilor extreme din ce in ce mai dese la noi in tara.

 3. Silviu Toba spune:

  Stimate d-le Claudiu,

  In situatia descrisa de dumneavoastra, intr-adevar se recomanda ventilarea prin zona de coama. Se lasa un spatiu atat in astereala cat si in folia anticondens. Fanta respectiva se protejeaza cu o fasie de folie de cca. 40-50 cm montata deasupra coamei, peste sipcile verticale (sipcile montate peste folia anticondens).
  Ventilarea se va face prin spatiul dintre folia anticondens si fasia montata de-a lungul coamei (spatiu oferit de inaltimea sipcii verticale).
  Acest detaliu constructiv nu lasa sa patrunda lumina, asa ca nu exclud posibilitatea ca el sa fi fost realizat. Se poate verifica prin interior daca in zona de coama este lasata fanta in astereala si folie. Bineinteles ca trebuie sa existe si spatii de acces pentru aer in zona de sageac sau in peretii de fatada (functie de configuratia cladirii).
  Detaliul constructiv mentionat, are rolul de a permite evacuarea excesului de umiditate din pod pe timpul iernii si scadera temperaturii din pod pe timpul verii.
  In situatia in care grosimea stratului de termoizolatie a fost aleasa corect sau chiar mai mare decat este necesar si in acelasi timp bariera de vapori (in cazul dvs. folia de aluminiu ) a fost etansata corespunzator este posibil ca lipsa ventilatiei sa nu creeze inconveniente.

  La intrebarea daca izolatia este suficienta, nu am cum sa va dau un raspuns ferm. Acest lucru tine de grosimea stratului de termoizolatie.
  Din descrierea dvs. singurul lucru care ar putea lipsi este ventilarea podului, in rest solutia este corecta.

 4. Silviu Toba spune:

  Stimate d-le Sorin,

  Inteleg ca doriti sa pastrati actuala structura a acoperisului.
  Personal nu as recomanda acest lucru, intrucat aspectul invelitori va avea de suferit, dar nu aceasta este cea mai mare problema.
  Neavand o suprafata plana este posibil ca suprapunerea panourilor de tigla metalica sa fie dificil de realizat.
  Voi incerca sa va dau totusi cateva sfaturi utile.
  Prima optiune ar fi sa montati peste capriori astereala sau OSB si astfel sa obtineti o suprafata pe care sa puteti monta corespunzator Folia anticondens ,sipcile verticale , orizontale si in ultima instanta tigla metalica.
  A doua varianta, fara astereala, pe care lasati de inteles ca o preferati, ar fi sa montati folia anticondens direct pe capriori, paralel cu streasina pe randuri de jos in sus. Folia va fi montata fara a fi intinsa intre capriori. Trebuie sa fie lasata mai jos cu minim 3-4 centimetri fata de capriori. Randurile de folie se vor suprapune pe minim 10 cm. Sipca verticala nu o veti putea monta, asa cum ati mentionat, asa ca veti monta direct sipca orizontala. Folia neintinsa va permite scurgerea eventualului condens pe sub sipcile orizontale pana in zona de streasina. Dupa montarea sipcilor orizontale veti putea monta si tigla metalica.

 5. Silviu Toba spune:

  Stimate d-le Ioan Bolte,

  Asa cum am mai mentionat si in alte raspunsuri, montarea foliei anticondens se recomanda chiar si in cazul in care podul nu este mansardat. Prezenta foliei anticondens va poate scuti de infiltratii accidentale in urma conditiilor climatice extreme sau in urma deterorarii (spargerii) tiglelor. In cazul tiglelor metalice, va va feri de condensul ce se va forma sub invelitoare si va picura pe pardoseala podului.
  In concluzie, folia anticondens, chiar daca aparent nu pare necesara, va poate scuti de probleme si cheltuieli ulterioare care s-au dovedit a fi mult mai costisitoare.

 6. Sandor Tudor spune:

  Buna ziua,

  Va felicit pentru raspunsurile dv., m-au ajutat foarte mult in gasirea unei solutii pentru planul meu. Totodata, a ramas un aspect caruia nu am reusit sa ii gasesc o solutie.
  Nu am studiat termenii amanuntit, asadar va rog sa-mi scuzati expresiile care poate par a fi ne-la locul lor.

  Am o casa veche, care are un perete comun cu o alta casa. Acest perete se inalta peste nivelul acoperisului cu aproximativ 30 cm (4-5 caramizi). Acoperisul porneste din acel perete (situat spre Est) inspre Vest, aceasta fiind directia principala a pantei acoperisului, ea fiind redusa in aceasta portiune. Apoi inclinatia acoperisului creste spre celelalte 3 directii (N,V,S). Precizez ca forma casei este de tip L. Invelisul este din tigla clasica, pe capriori dreptunghiulari, fara astereala. Podul este nelocuit, dar pe viitor as dori sa amenajez 2 sau 3 camere si o baie, dupa ce voi izola acoperisul.
  Pentru aceasta, am inteles ca trebuie in primul rand sa decopertez tot acoperisul, sa verific starea scheletului lemnos, daca acesta va suporta ingreunarea data de astereala si materialele izolante cu sau fara modificari, sa aplic astereala peste capriori, apoi folia anti-condens, apoi sipcile pe verticala, apoi cele pe orizontala, tiglele (care ulterior vor fi inlocuite cu tigle metalice), sa pun materialul izolant intre capriori, lasand spatiu pentru circulatia aerului intre acesta si astereala (pentru ventilatie, din cate am inteles),sa aplic inca un strat izolant mai subtire pe toate suprafetele acoperisului, grosimea totala a acestua fiind indicata de producatorul materialelor, din cate am inteles), apoi bariera pentru vapori care trebuie sa fie etanseizata atat intre fasii cat si pe langa perimetrul podului, sa aplic ulterior profilele pentru rigips si apoi placile pentru rigips.
  Daca pana aici am gresit cu ceva, va rog sa-mi precizati unde, si cum sa remediez chestiunea.
  Problema a carei solutii nu am gasit-o inca consta in finalizarea aerisirii acoperisului in partea de langa peretele comun. Singura solutie care am gasit-o ar fi sa nu unesc astereala si tiglele cu peretele si sa construiesc o alta structura elevata cu 5-10 cm, acoperita cu tigle pentru acea portiune, pentru a se putea crea un circuit de aer.
  Va rog daca puteti sa-mi propuneti si alte solutii, sau sa-mi confirmati daca cea gasita de mine este viabila.
  Va multumesc!

 7. Silviu Toba spune:

  Buna ziua Dle Sandor,

  Va multumesc pentru apreciere si ma bucur ca informatiile postate pe blog va sunt de folos.
  Succesiunea operatiilor enumerate de Dvs. sunt corecte si reprezinta una din variante, adica ACOPERIS VENTILAT (numit si acoperis rece). Acest tip de acoperis ofera un confort termic sporit pe timpul verii, dar implica pierderi de caldura pe timpul iernii sau chiar riscul aparitiei condensului in cazul in care grosimea stratului de termoizolatie nu este corespunzator.
  De asemenea pot aparea probleme de condens in cazul temperaturilor negative extreme.
  In privinta problemei la care nu aveti inca o solutie lucrurile sunt simple.
  Puteti utiliza piese speciale de ventilatie ce se racordeaza la spatiul dintre astereala si termoizolatie, avand insa grija ca spatiul respectiv sa nu fie obturat la partea dinspre streasina.
  Sistemele de invelitori Gerard si Novatik, pe care noi le comercializam, au astfel de piese.
  Solutia aleasa este de obicei utilizata la invelitorile de tigla ceramica sau de beton si este obligatorie in cazul in care se utilizeaza pe post de folii anticondens membrane cu permisivitate mica la vapori. Foliile anticondens Delta au permisivitate mare la vapori si permit realizarea ACOPERISURILOR NEVENTILATE (numit si acoperis cald).

  ACOPERISUL NEVENTILAT reprezinta o alta varianta si este cel mai des folosita.
  La acest tip de acoperis nu mai este necesar stratul de ventilare dintre termoizolatie si astereala, dar este obligatorie folosirea unei folii anticondens cu permisivitate mare la vapori. In gama de folii Delta gasiti o mare varietate de astfel de produse.
  Acestea sunt: Delta Vent N, Delta Vent S, Delta Foxx, Delta Maxx. Acestea permit trecerea vaporilor fara a mai fi nevoie de stratul de ventilare dintre astereala ( sau folia anticondens) si termoizolatie. Mentiunea din paranteza am facut-o intrucat sistemele de tigla metalica, tehnic vorbind, nu necesita astereala, fapt ce va poate aduce o economie substantiala si totodata veti avea o greutate mai mica exercitata asupra structurii existente a acoperisului.
  Acest tip constructiv reduce substantial riscul aparitiei condensului in termoizolatie pe timpul iernii, si totodata pierderile de caldura.
  Daca stratul de termoizolatie este corect dimensionat, va veti bucura de confort termic atat vara cat si iarna fara pierderi de caldura si implicit fara cheltuieli suplimentare.

  In ambele cazuri prezentate, stratul de ventilare dintre invelitoare (tigla metalica) si folia anticondens, trebuie sa existe si este oferit de sipca vericala. Piesele de ventilare mentionate anterior se recomanda pentru ambele situatii. Aceste ofera confort termic sporit pe timpul verii si o eliminare eficienta a vaporilor pe tot parcursul anului. Indiferent de solutia aleasa acest spatiu de ventilare nu trebuie sa fie obturat in zona de streasina.

  Sper ca informatiile oferite, despre ambele tipuri constructive, sa va fie de folos in alegerea solutiei dorite de Dvs.

 8. Filip Simona spune:

  Buna seara!Sunt acum in timpul lucrarii de schimbare a tiglei pe casa,in pod nu am nimic,este pur si simplu pod gol.Dupa ce s-au schimbat o parte din capriorii deteriorati,am cerut sa mi se puna o folie anticondes doar ca sa ma protejeze in cazul in care se crapa vreo tigla sau eu stiu,poate le ia un uragan,cum mai nou incepe sa fie si pe la noi.Acum,am urcat in pod sa vad daca nu ploua inauntru pentru ca jumatate de casa inca nu are tigla pusa,doar folia si m-am ingrozit!!!Ploua cu galeata afara iar in pod curge apa unde nu e tigla printr-o gramada de gaurele,crestaturi in acea folie!!!In plus nu este drept intinsa,are pliuri,atarna colturi din loc in loc,am pus deja 5 galeti la fiecare crestatura!!Acum,eu intreb maine pe meseriasul recomandat de Ambient,de unde am luat tigla ceramica,daca mai are rost acea folie toata crestata,rarita,gaurita??In plus,chiar mi-am putut baga capul prin ea si m-am uitat la tigla cum este pusa pe laturi: practic ciocurile ei sunt cu mult mai sus decat lemnul,inseamana ca este tinuta de randul inferior sau superior???Eu sunt femeie,nu ma pricep cum ar fi trebuit sa arate,dar ca folia e pusa ca naiba si toata bine gaurita aia pot sa-mi pun un semn de intrebare!Va rog frumos o parere daca aveti despre folia asta …nu stiu ce atitudine sa iau maine dimineata fata de muncitori!!!

 9. Silviu Toba spune:

  Stimata d-na Filip Simona,

  In primul rand, solicitati inlocuirea foliei. Aceasta trebuie sa fie montata intinsa.
  Randurile de folie trebuie suprapuse pe minim 10 centimetri si se monteaza de la streasina spre coama.
  Fixarea acesteia trebuie facuta numai in dreptul capriorilor dupa care se monteaza sipca in lungul capriorilor.
  Aceste sipci vor acoperi zona de fixare si are rolul de a permite ventilarea si scurgerea eventualului condens.
  Alte perforari in afara de cele pentru fixare nu sunt permise.
  V-am transmis pe e-mail datele mele de contact.

 10. Simona Filip spune:

  Multumesc frumos pentru raspuns,acum stiu ca pot sa-mi iau gandul de la folia aceea .Macar sa verific atent daca se chituiesc bine coamele si alte inbinari ce mai sunt pe acolo,acoperisul avand si foarte multe ape…folia nici macar nu o vad in cetarne decat pe alocuri!!Nu se mai poate inlocui,tigla e pusa deja pe trei sfert de casa!!

 11. Sandu Alexandru spune:

  Se poate pune folie tip PEE pe sub tigla metlica?
  Folia tip PEE este pentru izolatie parchet.
  Multumesc.

 12. catalin spune:

  As avea o intrebare. Am construit o baie de 5 pe 3 metri care este lipita de casa. Acoperisul este din lemn si tavanul este lasat expus–adica se vad barnele si scandura. Invelitoarea acoperisului este un strat de carton de smoala peste care vin acele tigle moi de bitum lipite de carton plus cuie. Deasupra scandurii din tavan, am pus vata de sticla de 10 cm. Intrebarea mea este…este ceva in neregula cu acoperisul acesta? Mai are nevoie de ceva, eventual folie de condens, vapori, etc? Mentionez ca acoperisul este construit intr-o apa, cu o elevatie de 1 m intr-o parte. Multumesc mult.

 13. Oliviu Petrescu spune:

  Am o casa in constructie cu terasa. Astazi in timpul ploii am constatat ca in tersa pica. M-am suit pe acoperisul terasei am ridicat citeva tigle sa vad cauza si cu surprindere am constat ca astereala era umeda, de la coama si pina la streasina.
  Mentionez ca nu am montat folie anticondes considerind ca acesta – condensul – nu va apare, tersa fiind deschisa.
  Care ar fi cauza, tigla e prost pusa sau in lipsa foliei s-a umezit astereala? Ce ar trebui sa fac sa remediez situatia? Va multumesc anticipat.

 14. adriana spune:

  buna ziua, am si eu o problema… vreau sa-mi invelesc casa cu tigla metalica si sunt in dubii cu folia anticondens, nu vreau sa o pun pt ca e o casuta de criza dar oare tigla metalica se a deteriora mai repede dak nu pun folie??… si inca ceava, nu pot prinde tigla pe rigle? mai dese dar nu chiar lipite oare fac bine?

 15. Silviu Toba spune:

  Stimata d-na Adriana,

  Inteleg ca aveti un pod ventilat pe care nu doriti sa il mansardati.
  Rolul foliei anticondens este de a proteja ceea ce se afla sub ea, nu deasupra.
  Cu alte cuvinte, absenta foliei anticondens nu afecteaza tigla metalica, ci structura de lemn pe care veti monta tigla metalica sau chiar tavanul incaperilor de sub pod.
  In cazul Dvs. folia anticondens ar avea rolul de a conduce eventualul condens spre jgheab (zona de streasina).

  A doua intrebare nu prea am inteles-o, dar voi incerca totusi sa dau un raspuns.
  Tigla metalica poate fi montata pe caroiajul de sipci fara a necesita astereala.
  Dimensiunea sipcilor si distanta intre ele este recomandata de fiecare producator, nu poate fi aleasa la intamplare. Nerespectarea distantei recomandate conduce la o fixare necorespunzatoare adica la lipsa etanseitatii (infiltratii de apa).

 16. Silviu Toba spune:

  Stimate d-le Oliviu Petrescu,

  Avand in vedere ca terasa este deschisa si invelitoarea este de tigla (presupun ca va referiti la tigla ceramica sau de beton), inclin sa cred ca nu este vorba de condens ci de infiltratii, mai ales ca ati constatat problema mentionata in timpul ploii.
  Este posibil ca o eroare sa se fi strecurat la partea de montaj (de ex. Suprapunere insuficienta sau necorespunzatoare) sau este posibil ca panta acoperisului de deasupra terasei sa fie mai mica decat panta minim recomandata de producatorul tiglei.
  Referitor la ce puteti face pentru a remedia situatia, nu va pot da un raspuns exact fara sa stiu care este adevarata cauza.
  Daca este una din cele doua posibile cauze mentionate din nefericire va trebui sa refaceti invelitoarea.
  In cazul unor suprapuneri necorespunzatoare, se va demonta tigla si se va remonta corect.
  In cazul unei pante mai mici decat cea recomandata, fie se va modifica panta daca este posibil, fie se va monta o hidroizolatie sub tigla.
  Daca in urma verificarilor pe care le-am sugerat situatia se prezinta altfel decat cea mentionata, ne puteti transmite noi detalii pentru a va ajuta in continuare sa identificati cauza.

 17. Silviu Toba spune:

  Stimate d-le Catalin,

  Faptul ca ma intrebati daca este ceva in neregula cu ,, Solutia” aleasa de Dvs. ma face sa cred ca ati incheiat de curand lucrarea si nu prea ati folosit baia respectiva; sau diferenta de temperatura intre interior si exterior nu a fost pana acum semnificativa.
  In cazul Dvs. succesiunea recomandata (tinand cont si de faptul ca ati dorit sa va ramana structura de lemn vizibila )ar fi fost urmatoarea:
  - Astereala
  - Bariera de vapori
  - Strat de vata minerala cu o grosime de cca. 20-25 cm pentru a asigura o termoizolare eficienta si pentru a impiedica aparitia condensului in stratul de vata.
  - Folie anticondens
  - Strat de ventilare de min 2,5 cm
  - Strat de astereala sau OSB
  - Carton Bituminos
  - Tigla bituminoasa. Aceasta ar trebui sa aiba si piese de ventilare racordate la stratul de ventilare de min.2,5 cm care sa permita eliminarea vaporilor care au reusit sa treaca de bariera de vapori.
  Dupa cum vedeti Solutia recomandata este destul de elaborata si nu cea mai ieftina, dupa cum probabil ati presupus sau ati dorit.
  Mentionez ca pentru solutia mai sus mentionata esta necesara dublarea cu un rand de capriori ce se monteaza peste astereala aparenta.

  In cazul prezentat de Dvs. vaporii de apa vor traversa nestingheriti stratul de astereala si de vata de sticla si vor ajunge la stratul de carton bituminous care functioneaza ca o bariera de vapori. Odata ajunsi aici vor condensa datorita diferentelor de temperatura intre interior si exterior.
  Cu cat diferenta de temperatura dintre exterior si interior va fi mai mare cu atat condensarea vaporilor va va crea neplaceri mai mari.
  In concluzie, nu ati procedat corect si este mai mult decat probabil sa aveti probleme datorate condensului mai ales in sezonul rece.
  O ventilare eficienta dupa utilizarea baii ar putea fi de folos, dar nu va rezolva intru totul problema.

 18. Silviu Toba spune:

  Stimate d-le Sandu Alexandru,

  Raspunsul este NU!
  Folia PEE (polietilena expandata) nu poate fi folosita sub tigla metalica din cel putin doua motive:
  (in afara de faptul ca nu este creata in acest scop) 1. Sub invelitorile metalice nu se utilizeaza membrane din polietilena intrucat se degradeaza in scurt timp din cauza temperaturilor ridicate.
  Exista membrane din polietilena, cu microperfortii, special create pentru acoperisuri, dar se utilizeaza numai in cazul invelitorilor de tigla ceramica sau beton si impun realizarea termoizolatiei ventilate.
  2.Folia PEE se comporta ca o bariera de vapori nu ca o folie anticondens, adica nu permite trecerea vaporilor. Va sugerez sa utilizati materialele in scopul in care au fost create inainte de a deveni victima unei glume “nevinovate”.

 19. daniel spune:

  buna ziua
  am si o problema in legatura cu astereala de la mansarda locuibila care este umeda rau ,invelitoarea tigleimetalice este aerisita bine ,am sipca,contrasipca dar cred ca problema este din cauza foliei este de la bramac si am impresia ca este cu permisivitate redusa la vapori(velitech120) dar si din cauza asterialei care este batuta una langa alta fara spatiu intre ele.mentionez ca izolatia mansardei nu sa efectuat inca.
  sunt diperat cand vad ca am muncit degeaba scandura mi se degradeaza in 2 ani
  va rog sa mi spuneti cum as putea remediez problema

 20. danielnarcis spune:

  buna ziua
  am pus folie de la bramac velitech120 la mansarda pe astereala care are o permisivitate redusa la vapori sd-8m.mansarda la interior inca nu am izolata la casa am termopane este izolata exterior este inchisa ermetic.
  am constat acum cu venirea iernii ca astereala este uda fleasca si am fost nevoit sa las geamurilew de mansarda deschise ca sa faca curent si sa se usuce.
  debia acuma mi am dat seama ca am gresit punand folia veliteck dupa ce am citit comentariile pe forum
  mentionez ca si astereala am batut o una langa alta
  spunetimi daca mai pot face ceva ca sa remediez problema

 21. Silviu Toba spune:

  Stimate d-le Daniel,

  Folia pe care ati mentionat-o dvs. are intr-adevar valoarea Sd de cca. 8 m.
  Foliile de sub invelitoare care au valoarea Sd mai mare de 0,5 m IMPUN anumite detalii de executie si solutii de termoizolare.

  Primul detaliu care trebuie respectat este montarea foliei in zona coamei.
  Se lasa un spatiu atat in astereala cat si in folia anticondens.
  Fanta respectiva se protejeaza cu o fasie de folie de cca. 40-50 cm montata deasupra coamei, peste sipcile verticale (sipcile montate peste folia anticondens).
  Ventilarea se va face prin spatiul dintre folia anticondens si fasia montata de-a lungul coamei (spatiu oferit de inaltimea sipcii verticale).
  Detaliul constructiv mentionat, are rolul de a permite evacuarea excesului de umiditate din pod pe timpul iernii si scadera temperaturii din pod pe timpul verii.
  Acest detaliu il puteti vedea in sectiunea din link-ul de mai jos.
  http://www.despreacoperisuri.ro/2011/05/detalii-de-montaj-la-acoperisuri-ventilate-fara-termoizolatie/

  Absenta acestui detaliu de montaj cat si faptul ca ati izolat cladirea conduce la fenomenul nedorit mentionat de dvs.
  Faptul ca ati izolat cladirea fara a monta si termoizolatia (inclusiv bariera de vapori ) ar fi produs efecte aproape identice chiar si in cazul in care folia ar fi avut valoarea Sd corespunzatoare.
  Pentru moment solutia de a permite ventilarea intregii cladiri este corecta, intrucat excesul de umiditate din structura cladirii va putea migra din cladire si in acelasi timp se va diminua diferenta de temperatura dintre interior si exterior.

  In concluzie, daca doriti sa pastrati folia existenta va trebui sa demontati coama si randurile de tigla alaturate coamei si sa realizati detaliul mai sus mentionat.

  Al doilea detaliu consta in tipul de termoizolatie pe care folia montata deja o IMPUNE.
  Datoria permisivitatii reduse a acestei folii, intre astereala si termoizolatia care va fi montata trebuie lasat un spatiu de ventilare de circa 3-5 cm.
  De asemenea trebuie lasate spatii de acces pentru aer in zona de sageac sau in peretii de fatada (functie de configuratia cladirii).
  Absenta acestui strat de ventilare poate conduce la aparitia condensului sub folie, de unde va ajunge in termoizolatie.

  Acest tip de termoizolatie se numeste termoizolatie ventilata. Ofera confort termic sporit pe timpul verii, dar poate conduce la pierderi de caldura pe timpul iernii sau chiar la aparitia condensului in cazul in care grosimea stratului de termoizolatie este necorespunzatoare.

  O atentie deosebita va trebui sa atribuiti si la montarea si etansarea barierei de vapori.

  Pentru realizarea unei termoizolatii neventilate (fara stratul de ventilare dintre astereala si termoizolatie) va trebui demontata invelitoarea si inlocuita folia existenta cu o folie anticondens a carei valoare Sd sa fie cca. 0,02 mm (ex. DELTA-Vent N , DELTA-Vent S)

  Sper ca raspunsurile sa va ajute sa remediati deficientele si totodata sa va ajute la continuarea realizarii unei termoizolatii corespunzatoare.

 22. FCristi spune:

  Buna ziua,

  Am si eu cateva nelamuriri in alegerea foliei anticondens.

  Din cate inteleg o sa fac un acoperis neventilat (nu intentionez sa am spatiul de 3-5 cm intre astereala si termoizolatie).

  In specificatiile celor de la Delta, produsul Delta Vent N este pentru acoperisuri fara astereala. Eu vreau sa fac cu astereala si recomandat ar fi produsul Delta Vent S. Acoperisul l-as comanda de la Novatik si in oferta curenta se ofera gratis Delta Vent N.

  Intrebarile mele sunt:

  1. Pot sa folosesc Delta Vent N la acest acoperis sau este necesara varianta S?
  2. Care este diferenta intre Delta Vent N, Delta Vent S si Delta Maxx, se justifica pentru acest tip de acoperis investitia? Din cate vad Sd-ul la MAXX este de 0.15 iar la Delta S/V de 0.02 (ar fi contraindicat conform ultimului post).

  Multumesc.

 23. Silviu Toba spune:

  Stimate d-le Cristi,

  Cele doua folii anticondens, Delta-Vent N si Delta-Vent S sunt similare, au aceeasi structura si aceeasi permisivitate la vapori. Fiecare din ele este compusa din 3 straturi.
  Stratul din mijloc este cel care are rol de “supapa”, iar straturile din exterior au rol de protectie mecanica.
  Stratul din mijloc si cel de deasupra sunt identice la ambele folii. Diferenta consta in greutatea/grosimea stratului dinspre astereala.
  La Delta-Vent N este de 30 g/mp, iar la Delta-Vent S este de 50 g/mp. Celelalte doua straturi au 100g/mp (65+35) si sunt identice la ambele folii.
  Asadar, grosimea stratului dinspre astereala este mai mica la Vent N decat la Vent S. De aici apare si recomandarea mentionata de Dvs.

  Delta-Vent S are rezistenta mecanica mai mare, dar are aceeasi permisivitate la vapori ca si Delta-Vent N. In cazul in care montatorii lucreaza ingrijit, evitand traficul printr-un singur loc (numai pe un anumit traseu) sau pasind pe sipcile verticale si ulterior pe caroiajul de sipci, se poate utiliza Folia Delta-Vent N cu aceleasi rezultate.

  Referitor la folia Delta-Maxx, aceasta are intr-adevar permisivitatea la vapori mai mica decat Vent N si Vent S, dar compenseaza prin faptul ca are capacitatea de a retine excesul de umiditate din anumite perioade ale zilei si a-l elibera in perioadele cand umiditatea din interiorul cladirii scade.
  Delta-Maxx se comporta sub invelitoare atat ca o folie anticondens, cat si ca o hidroizolatie. Se recomada in special cand exista riscul unor infiltratii accidentale datorate intemperiilor extreme, in cazul anumitor invelitori sau in cazul in care din varii motive panta acoperisului este mai mica decat panta minima recomandata de producatorul invelitorii.

  In concluzie puteti utiliza Folia Delta-Vent N.

 24. silviu spune:

  buna ziua! am si eu o intrebare: am pus fo;ia anticondes pe asterial si am prins-o cu sipca si in plus am folosit si capse.cand a plouat a inceput sa picure in multe locuri in casa.cred ca pe la capse se infiltreaza ploaia.este vreo problema? afecteaza ceva?va multumesc!

 25. Silviu Toba spune:

  Stimate d-le Silviu,

  Fixarera foliei se face numai in dreptul capriorilor, in linie dreapta. Zonele de fixare vor fi protejate ulterior de sipca verticala care asigura spatiul de ventilatie de sub invelitoare si permite scurgerea eventualului condens spre streasina. Perforarea foliei in alte zone poate conduce la infiltrarea condensului in termoizolatie si in astereala. Asadar, perforarile accidentale sau efectuate in alte zone decat cele mentionate mai sus trebuie etansate pentru a nu va crea ulterior probleme.
  Din gama DELTA puteti utiliza accesorii pentru etanseizare, cum ar fi: DELTA-MULTI-BAND, DELTA-FLEXX-BAND, DELTA-BUTYL-BAND B15, DELTA-THAN.
  Detalii despre benzile si adezivii Delta precum si despre gama completa, gasiti accesand link-ul de mai jos.

  http://www.membranedelta.ro/produse/delta-solutia-optima-pentru-o-lipire-sigura-orice-conditii.

 26. oprescu paraschiva spune:

  am o casa construita de 114mp ,am plafon din rigps verde antiumezeala apoi am pus vata minerala 2 straturi 20cm, desupra vreau sa pun folie polietilena pe toata suprafata si apoi sa bat pod de scindura prinsa cu negrese.este bine.va rog sa-mi transmiteti pe adresa de e-mail oprescup@gmail.com

 27. buna ziua am o casa pe care am construit-o acum 6 ani, din constructie podul a fost inaltat pentru a putea fi mansardat, este invelita cu tabla , dupa care astereala si cusaci ce trebuie sa fac si ce materiale sa folosesc pentru a o izolea multumesc anticipat

 28. Silviu Toba spune:

  Stimata D-na Oprescu,

  V-am transmis pe e-mail raspunsul solicitat.

 29. Silviu Toba spune:

  Stimate d-le Popescu Laurentiu,

  Din cele mentionate, inteleg ca doriti sa amenajati mansard, dar se pare ca nu ati folosit niciun fel de folie atunci cand ati montat invelitoarea de tabla (presupun ca este vorba de tabla faltuita, si nu de tigla metalica).
  Accesand adresa de mai jos, veti gasi sugestii de materiale necesare si cum trebuie montate acestea.

  http://www.despreacoperisuri.ro/2011/04/cum-poate-fi-montata-folia-anticondens-la-un-acoperis-care-are-deja-invelitoare/

  Sper ca informatiile furnizate in acel articol sa va ajute in alegerea solutiei optime.
  Va sugerez sa solicitati sfatul unui constructor la fata locului, pentru a fi sigur ca s-au luat in calcul toate particularitatile acoperisului dvs.

 30. adrian spune:

  buna seara ,am si eu o intrebare ,la un acoperis care are montat peste astereala membrana bituminoasa PA4 de la ARCO pot monta tigla metalica fara a mai pune folie anticondens ?, mentionez faptul ca podul este nelocuit iar plafonul camerelor este facut cu grinzi din lemn cu scindura deasupra adica in pod iar la interior izolat cu vata minerala si rigips .Cu multumiri si multa stima

 31. Silviu Toba spune:

  Stimate d-le Adrian,

  In situatia in care aveti peste astereala o membrana bituminoasa, iar podul este nelocuit si ventilat si, totodata, tavanul de la ultimul etaj (daca aveti etaj)
  este izolat termic, folia anticondens nu se mai monteaza intrucat nu mai poate indeplini principala sa functie de a permite vaporilor de umiditate din interior sa o
  traverseze spre exterior.

  Membrana bituminoasa are permisivitatea foarte mica la vapori. Aceasta se comporta ca o bariera de vapori. Daca cele doua membrane se monteaza succesiv, fara a avea un strat de termoizolatie intre ele, folia anticondens nu isi mai justifica prezenta.

  In cazul in care doriti sa pastrati membrana bituminoasa, va recomand sa acordati o atentie deosebita ventilarii podului, lasand spatiu de ventilare in zona de coama.
  Daca la termoizolarea tavanului nu ati utilizat bariera de vapori sau daca nu a fost etansata la imbinari si perimetral, exista riscul ca vaporii de apa din cladire sa migreze in pod si sa condenseze sub membrane bituminoasa.

  In concluzie, fie pastrati membrana bituminoasa si va asigurati o ventilare corespunzatoare a podului, fie inlocuiti membrana bituminoasa cu o folie anticondens.
  Chiar si in cazul utilizarii foliei anticondens, va recomand sa lasati spatiu de ventilare in coama.
  Conditiile de ventilare sunt mult mai stricte in cazul utilizarii membranelor bituminoase, intrucat riscul aparitiei condensului este mult mai mare.

 32. Alin B. spune:

  O întrebare. Am înțeles dublul rol al foliei anti-condens, dar de ce vorbim despre permiterea vaporilor sa migreze către exterior, atâta timp cat teoretic nu ar trebui sa existe vapori in termoizolație, datorită foliei bariera de vapori? Toti vaporii din încăpere sunt blocați de bariera de vapori de sub termoizolație, deci ce vapori vor mai trece prin folia anticondens afara?

 33. Silviu Toba spune:

  Stimate d-le Alin B.

  Bariera de vapori este etansa 100 % pentru aer, nu si pentru vapori.
  Bariera de vapori permite trecerea vaporilor in mod controlat, adica limiteaza cantitatea de vapori care traverseaza termoizolatia nu ii opreste in totalitate.
  Bariere de vapori 100 % sunt sticla si metalul. Aceste materiale nu pot fi folosite ca atare.
  Bariera de vapori Delta Reflex de exemplu, are valoarea Sd= 150 m (permisivitatea la vapori).
  Aceasta valoare ne ,,spune” ca vaporii traverseaza bariera de vapori ca si cum ar traversa un strat de aer cu o grosime de 150 m, adica foarte greu.
  La polul opus se afla Folia anticondens, de exemplu Delta Vent S,care are valoarea Sd 0,02 m, acest lucru insemnand ca vaporii traverseaza aceasta folie ca si cum ar trece printr-un strat de aer cu grosimea de 2 cm, adica foarte usor.

  Categoria barierelor de vapori incepe de la o valoare Sd de 2-3 m care sunt mult mai permisive la vapori.

  In concluzie prezenta fiecarei folii, folie anticondens si bariera de vapori, este justificata.
  Absenta oricarei folii mai sus mentionate, conduce la o functionare necorespunzatoare a termoizolatiei.

 34. MIHAI CERNAT spune:

  In atentia dlui. Silviu Toba

  Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste sfaturi.
  Doresc sa achizitionez o casa si as avea cateva nelamuriri legate de tavanul de la etaj si de termoizolatia acoperisului.
  Termoizolatia acoperisului este alcatuita de la exterior catre interior in aceasta ordine din:tigla metalica tip lindab,folie anticondens,scandura de 2.5 cm grosime(cred ca reprezinta astereala),polistiren in grosime de 15 cm(10cm+5cm),capriori cu latimea de 10cm si grosi de 15 cm(practic polistirenul are grosimea capriorilor si vine montat printre capriori pana la nivelul de jos al acestora).Casa este din beton si caramida.Iar tavanul de la etaj este din rigips(dublu caroiaj mi s-a spus).Mentione ca cladirea nu are mansarda locuibila,iar toti peretii exteriori au termoizolatie polistiren de 10 cm.Mi s-a spus ca nu este necesar tavan din beton si ca oricum intre tavanul din rigips si acoperis exista termoizolatie(aceea care este mentionata mai sus)si intre cele 2 suprafete se creeaza perna de aer (proiectul este realizat de o firma germana).
  Intrebarea mea este daca este in regula acest proiect,ptr. ca nu as vrea sa am probleme ulterioare cu pierderile de caldura,condens etc.
  Mai este necesara si o bariera de vapori?

  Cu multumiri! O zi buna! MIHAI cemi40@yahoo.com

  P.S.Imi cer scuze dar am citit pe forum explicatiile si sfaturile dv. si nu am stiut cum sa va cer si eu niste sfaturi.

 35. Silviu Toba spune:

  Stimate d-le Mihai Cernat,

  Bariera de vapori este necesara si in cazul termoizolarii acoperisului cu polistiren. Voi incerca sa va explic si de ce.
  In cazul Dvs. ati mentionat polistiren de 15 cm si capriorul cu aceeasi inaltime.
  In functie de tipul de polistiren utilizat, permisivitatea la vapori Sd a unui strat de polistiren de 15 cm poate fi cuprins intre 6 si 42 m.
  Permisivitatea la vapori Sd pentru capriori lemn cu o inaltime de 15 cm este de 0,3 m. Bariera de vapori Delta – Reflex pe care noi o comercializam are permisivitatea la vapori Sd = 150 m.
  Daca in cazul polistirenului unele materiale au o valoare Sd mai ridicata ( Sd=42 m) nu acelasi lucru se poate spune despre lemn (caprior). Mai mult decat atat panourile de polistiren nu sunt lipite intre ele astfel incat sa formeze un ecran etans.
  In lipsa Barierei de vapori aerul cald si umed poate migra prin lemn si printre panourile de polistiren unde se transforma in condens.
  Din punct de vedere termic, un strat de 5 cm polistiren montat perpendicular pe straturile montate anterior, conduce la eliminarea barierelor termice din dreptul capriorilor.
  In privinta barierei de vapori , aceasta trebuie etansata atat la suprapuneri cat si perimetral. Orice defect de etansare poate conduce la aparitia condensului.
  Referitor la faptul ca aceasta cladire are numai tavan fals nu vad niciun impediment. Cel mai important lucru este sa va asigurati de existenta barierei de vapori si daca aceasta a fost montata corespunzator.
  Nu in ultimul ran,d ar trebui sa va ganditi la solicitarea unui Audit Energetic al cladirii pe care intentionati sa o achizitionati. Acesta ar putea sa va confirme sau sa infirme ca intreaga cladire este izolata termic corespunzator.

 36. diamant zoltan spune:

  Buna ziua.Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:Exista pericolul ca invelitoarea din tabla sa afecteze lemnul acoperisului,in sensul de a-i slabi rezistenta la rupere?Va multumesc.

 37. boicu dragos spune:

  Buna ziua,

  Am facut un acoperis la o casa veche de lemn.capriori de 10×20 si peste astereala.acopar totul cu dranita(sindrila de lemn).intre capriori voi pune 2 straturi de vata bazaltica de 10 cm (exista oare de 20 cm – ma gandeam sa pun Knauf KR SK).mai trebuie oare si acel strat de 5 cam perpendicular peste stratuurile anterioare?
  ce bariera de vapori imi recomandati si ce folie anti condens in cazul acestei izolatii?

  O zi buna!

 38. Silviu Toba spune:

  Stimate d-le Zoltan,

  Invelitorile metalice au de regula 5-7 kg/mp si fac parte dintre invelitorile usoare.
  Invelitorile din tigla ceramica sau beton au de regula 30-50 kg/mp.
  In concluzie temerea dvs. nu este justificata. Mai mult de cat atat, un acoperis corect proiectat trebuie sa reziste la incarcari de 300-500 kg/mp (incarcarile la zapada) in functie de zona geografica.

 39. Silviu Toba spune:

  Stimate d-le Boicu Dragos,

  Va recomand sa montati si acel strat de 5 cm, perpendicular pe straturile anterioare pentru a evita puntile termice. In zona puntilor termice exista riscul aparitiei condensului.
  (,,Puntea termica este acea suprafata unde intra in contact doua materiale ale caror capacitati de retinere a caldurii sunt diferite, avand loc o pierdere de caldura”) Coeficientul de conductivitate termica pentru termoizolatia mentionata 0,038 w/mk, iar pentru lemnul de rasinoase este de 0.17 – 0,35, adica de 4,5 – 9 ori mai mica.
  In privinta foliilor, va recomand ca bariera de vapori Delta Reflex, iar ca folie anticondens, in functie de buget, Delta – Vent N, Delta – Vent S, Delta – Foxx. Toate trei au aceeasi permisivitate la vapori, dar au rezistenta mecanica diferita. In plus Delta – Foxx are o rezistenta sporita la umiditate, functionand si ca hidroizolatie sub invelitoare.

 40. daniela spune:

  Am o casa f veche din paianta si caramida am izolat exterior cu polistiren iar podul inca nu.mentionez ca este din grinzi peste care e batuta blana umpluta cu pamant si podul e necirculabil.solicit un sfat daca sa pun folie al uminiu peste acel pamant si apoi vata minerala si ce grosime sa aiba sau alte sfaturi daca aveti. Multumesc

 41. Silviu Toba spune:

  Stimata d-na Daniela,

  Peste acel pamant se poate monta o bariera de vapori. Aceasta poate sa contina sau nu un strat de aluminiu.
  In cazul foliei cu strat de aluminiu, in cazul de fata, se va monta de preferinta cu aluminiul in sus si va reflecta caldura din exterior spre exterior.
  Indiferent de tipul barierei de vapori utilizate trebuie sa etansati toate suprapunerile. De asemenea bariera trebuie etansata si perimetral.
  Barierele din gama Delta, pe care noi le comercializam, sunt DELTA – Dawi GP si DELTA – Reflex. Etansarea suprapunerilor se realizeaza cu DELTA – Multiband, respectiv DELTA – Poly-band.
  De regula, grosimea stratului de vata minerala trebuie sa fie de cca 20 – 25 cm, dar este bine sa solicitati aceasta informatie si furnizorului de la care achizitionati termoizolatia. In functie de producator sau densitate valoarea grosimii stratului poate varia.

 42. Buna seara!
  Am un ap penthouse la bloc cu mansarda si pod nelocuit.As dori sa izolez fonic si termic cu vata bazaltica si va rog sa-mi recomandati cea mai indicata folie pe care sa o folosesc pt vapori(Delta Reflex).Astept raspunsul dvs,va multumesc o seara buna!

 43. Silviu Toba spune:

  Stimate d-le Baracu Gabriel,

  Intr-adevar bariera de vapori cea mai indicata ar fi DELTA – REFLEX.
  Pentru a beneficia de toate avantajele oferite de catre aceasta folie trebuie respectate detaliile de montaj:
  - Folia se monteaza cu fata cu aluminiu spre interiorul apartamentului – Intre folie si peretele sau tavanul de gips carton (sau lambriu, dupa caz) trebuie sa existe un spatiu liber de 2-3 cm, care este de obicei asigurat de profilele sau sipcile pe care se fixeaza gipscartonul.
  - Toate suprapunerile trebuie etansate si de asemenea trebuie asigurata si o etansare perimetrala.

  Detalii despre DELTA – REFELX gasiti accesand adresa de mai jos:
  http://www.membranedelta.ro/produse/sisteme-pentru-acoperis/bariere-antivapori/delta-reflex/

 44. Iulian spune:

  Buna seara.

  Doresc sa amenajez un pod mansardabil care in momentul acesta este gol.
  In acest sens vreau sa aplic solutia ignifuga prin aplicare cu pensula, inainte sa trec la montarea vatei minerale bazaltice. Meseriasul doreste sa faca acest lucru prin pulverizare.

  Teama mea este ca folia va avea de suferit, deoarece dupa aplicarea acestei solutii ignifuge, folia isi va pierde proprietatile.

  Astept un raspuns pertinent din partea dumneavoastra.

  Multumesc.

 45. bună ziua domnule Toba. am construit o casă p+1 și am ajuns la acoperiș. specific ca învelitoarea va fi din tablă tip țiglă. podul va fi nelocuit dar folosit ca spațiu de depozitare. acoperisul va fi construită din căpriori de 10\10 ,peste, astereală din scândură,apoi folie anticondens delta vent s, șipci și contrasipci și la urma tablă tip tigla. deci între căpriori nu facem nici o termoizolatie. podul va fi tot din lemn cu grinzi de 10\10 cu izolație între ei vata minerala și peste batem scandura. sub grinzi și implicit sub izolatia dintre ei vom pune folie delta reflex apoi osb și tavan de gipscarton. e bine ce facem ? mai trebuie ceva? mulțumesc

 46. Silviu Toba spune:

  Stimate d-le Adrian Marinache,

  Succesiunea operatiilor este intr-adevar cea mentionata de dumneavoastra, asadar voi face numai cateva observatii:
  - Avand in vedere ca podul nu va fi mansardat, dar va fi totusi utilizat pentru depozitare, va recomand sa lasati in zona de coama spatiu de ventilare.
  O schita cu acest detaliu o voi atasa in e-mail.
  - Stratul de termoizolatie de vata minerala, trebuie sa aiba de regula 20-25 cm grosime (in functie de recomandarile fiecarui producator)
  - Dupa montarea foliei DELTA – Reflex (care trebuie etansata atat la imbinari, cat si perimetral ) se vor monta sipci de cca 2-3 cm grosime, astfel incat intre folie si OSB sa ramana un spatiu de 2-3 cm. Acest spatiu permite foliei DELTA – Reflex sa reflecte caldura din interior spre interior, ceea ce reprezinta un castig energetic in sezonul rece.
  Dupa montarea sipcilor, mai sus mentionate, sau a profilelor se poate monta OSB -ul, pe care il consider optional, si placa de gipscarton.
  Schita mai sus mentionata va contine si o sectiune prin tavan.

 47. Silviu Toba spune:

  Stimate dle Iulian,

  Observatia dumneavoastra este corecta. Prin spatiile libere de astereala va patrunde solutia de ignifugare.
  Aceasta va bloca trecerea vaporilor prin zonele de folie expuse. Pe zonele respective exista riscul aparitiei condensului.

Adauga un comentariu