Tweeter button
Facebook button

Alegerea corecta a foliilor pentru protectia acoperisului

Scris de Silviu Toba in data de 24 martie 2010

Asupra acoperisului actioneaza o serie de factori, atat externi (vant, zgomot, ploaie, expunere UV), cat si interni (vapori de apa, variatii de temperatura). Din aceste cauze, etanseitatea acoperisului si a fatadelor este hotaratoare pentru stabilirea confortului interior. Un acoperis etans limiteaza riscul aparitiei condensului, imbunatateste eficienta termoizolatiei si se fac semnificative economii de energie, optimizeaza functionarea dispozitivelor de ventilare.

Circulatia necontrolata a vaporilor

Circulatia necontrolata a vaporilor

Cea mai periculoasa este circulatia necontrolata a vaporilor, mai ales in anotimpul rece cand cantitati mari de vapori au tendinta sa scape spre exterior prin zonele neetanse. Conform unor estimari, cantitatea medie care se acumuleaza intr-o casa in curs de 24 de ore este de aprox. 12 l care afecteaza spatiul interior si risca sa produca efecte nedorite in timp.

Se impune asadar protejarea cat mai eficienta a acoperisului, in special a termoizolatiei. In acest scop exista doua mari categorii de membrane care asigura eficienta indelungata a termoizolatiei: spre interior se foloseste o bariera de vapori, spre exterior, o folie anticondens.

Bariera de vapori

Bariera de vapori

Bariera de vapori are rolul de a impiedica circulatia aerului din interior spre exterior si limiteaza cantitatea de vapori transportata spre exterior.

Folia anticondens permite vaporilor ajunsi in stratul de termoizolatie sa iasa cat mai rapid spre exterior si impiedica formarea condensului care ar afecta termoizolatia. Totodata impiedica patrunderea condensului, ce se poate forma sub invelitoare, in stratul de termoizolatie.

Pentru alegerea tipului potrivit de membrane pentru protejarea acoperisului dumneavoastra, va trebui sa aveti in vedere o serie de criterii:

 • permisivitatea la vapori (valoarea Sd)
 • tipul de acoperis (cu astereala/fara astereala, ventilat/neventilat, pod nelocuit/mansarda locuita)
 • tipul invelitorii (tigle ceramice, de beton, metalice, alte tipuri…).

Da, e o decizie care depinde de multi factori dar care va influenta siguranta acoperisului si implicit confortul din caminul dumneavoastra pentru multi ani.

 

153 Comentarii la “Alegerea corecta a foliilor pentru protectia acoperisului”

 1. Silviu Toba spune:

  Stimate dle Victor,

  Referitor la gipscarton, puteti folosi simplu sau antifoc.
  Avand in vedere destinatia spatiului, nu este necesara utilizarea unui gipscarton antiumezeala.
  Acesta din urma este destinat incaperilor cu umiditate ridicata.

 2. Mihai spune:

  Buna ziua,

  Va rog sa ma ajutati cu oniste solutii pentru un acoperis cu tigla metalica, in 2 ape, cu versanti de 12,5x 6,4m.

  In acest moment s-au montat capriorii si astereala. Mentionez ca podul nu va fi locuit dar va fi utilizat ca depozit iar peste mansarda s-a turnat o placa de beton.

  Nelamuririle mele sunt:

  1.Mai este necesara bariera de vapori peate placa de beton? Daca da, pana unde scot in exterior aceasta folie?

  2.Este necesar spatiu de ventilatie si intre astereala si folia anticondens? (va fi lasat spatiu intre folie si invelitoare)

  3. Vata minerala are 2 straturi de 15 si 10cm, stratul dintre capriori va face contact cu astereala? Mentionez ca exista posibilitatea sa las spatiu intre astereala si vata.

  4. Recomandati izolarea podului in exterior, pe astereala sau pe placa de beton? Sau ambele? Cum impart cele 2 straturi de vata, 15cm sus si 10 jos?

  Va multumesc anticipat!

 3. Silviu Toba spune:

  Stimate dle Mihai,

  In cazul prezentat exista urmatoarele variante:

  1 -a. Termoizolarea se face urmarind conturul de beton.
  In acest caz se monteaza bariera de vapori pe placa de beton.
  Se etanseaza atat suprapunerile, cat si perimetrul.
  In zona de cosoroaba (spre streasina) se va ridica bariera de vapori pana la astereala.
  In caz contrar, prin acea zona va patrunde aerul rece si umed din exterior si va genera condens.
  In zona de coama se va lasa spatiu de ventilare atat prin astereala, cat si prin folia anticondens.
  Pentru a impiedica patrunderea accidentala a precipitatiilor in pod prin fanta respectiva, pe toata lungimea coamei se va monta peste sipcile verticale o fisie de folie anticondens cu latimea de 75 cm (1/2 din latimea foliei)

  1 -b. Termoizolarea se face urmarind conturul sarpantei.
  In acest caz nu se mai realizeaza spatiul de ventilare din coama.
  Primul strat de termoizolatie de 10 cm se monteaza intre capriori.
  Al doilea strat de 15 cm se va monta perpendicular pe primul strat pentru a evita pierderile de caldura.
  Etansarea barierei de vapori se face, ca si in cazul precedent, atat la suprapuneri cat si perimetral.
  In aceasta varianta, daca se utilizeaza o bariera de vapori ce contine si un strat de aluminiu cum este de exemplu Delta – Reflex, beneficiati si de un castig energetic. Aceasta folie reflecta caldura din interior spre interior, cu conditia ca pe partea dinspre interior sa nu fie in contact cu materialele de finisaj (lambriu, gipscarton).
  Suplimentar, puteti aseza peste placa de beton un strat de termoizolatie. Sub acest strat utilizarea barierei de vapori este optionala.
  Daca se monteaza trebuie de asemenea etansata la imbinari si perimetral.

  2. In cazul utilizarii uneri folii anticondens cu permisivitate mare la vapori (ex. Delta – vent N, Delta – Vent S, Delta – Foxx ) nu este necesar spatiul de ventilare intre astereala si termoizolatie. Acel spatiu este obligatoriu numai in cazul foliilor cu permisivitate redusa. In cazul in care se lasa spatiu de ventilare trebuie lasat spatiu de ventilare si in zonele de streasina si de coama.
  In aceasta varianta este sporit confortul termic pe timpul verii, dar prezinta risc de aparitie a condensului pe timpul iernii.

  3.- 4. Asa cum am mentionat la 1-a) si 1-b) ambele variante sunt corecte. Depinde cum doriti sa utilizati spatiul din pod. Cele 2 straturi trebuie montate impreuna, nu scindate, indiferent ce varianta alegeti.
  In cazul 1-b. puteti monta un strat SUPLIMENTAR de 10-15 cm.

Adauga un comentariu