Tweeter button
Facebook button

Cum aleg romanii invelitoarea

Scris de Dan Mircescu in data de 25 ianuarie 2011

Pai, pentru inceput marea majoritate nu stiu nimic despre invelitoare. Au un proiect in care este specificat de catre arhitect un anumit tip de material eventual ,uneori chiar si culoarea. Da, „dar cine este arhitectul asta sa-mi spuna mie ce sa pun pe casa mea, pe banii mei ?” Asta este intrebarea care se naste automat in capul majoritatii romanilor, care vad in arhitect un tip ciudat de care au nevoie doar pentru a obtine autorizatie de constructie si nu ca i-ar interesa ce proiecteaza. Asadar,  ignorand cu desavarsire indicatiile arhitectului, omul nostru incepe a studia piata. Si, pentru ca discutam despre romani, primul studiu se realizeaza pe vecini, „dusmani” si, nu in ultimul rand, pe prieteni. Un loc primordial in luarea deciziei il au primele doua categorii asupra carora se apleaca cu foarte mare atentie. Pentru roman prosperitatea trebuie obligatoriu vazuta de toata lumea si mai ales de vecini si „dusmani”. Asa ca acoperisul trebuie sa realizeze acest deziderat.

Dupa ce s-a depasit aceasta analiza de piata primara in care romanul a sesizat tendite, apare constructorul care ii bulverseaza sistemul de valori. Constructorul anilor 2000, este un tip care a lucrat in Spania si Germania peste 10 ani, care stie de toate, ce sa mai … „e dat dracu”! Am uitat sa spun, la baza este de profesie prelucator prin aschiere … Depasesti si acesta etapa impreuna cu constructorul si alegi solutia, adica tigla metalica sau ceramica sau etc. Urmeaza culoarea. Aici apare invariabil sotia sau amanta sau fata. In general, acest proces prinde dimensiuni nebanuite pentru ca acoperisul trebuie sa se potriveasca cu tamplaria, cu jgheaburile, cu fatada, cu gardul, cu masina, cu irisul ochilor … cosmar .

S-a ales culoarea, s-a ales tipul de invelitoare. De unde cumperi si la ce pret? Pai, are constructorul. Tot el o si monteaza. Oricum, daca nu vrei sa iei de la el, el nu-ti da banii inapoi pe motaj. Ce, ai uitat ca tu te-ai inteles cu el la lucrare cu tot cu acoperis ? Depasesti acest moment tragi-comic dupa care analizezi pretul. Ce diferente! Nu de la simplu la dublu, mai mult … triplu, mai mult decat  triplu… Cineva vrea sa te prosteasca. Si atunci, cumperi discount. Cine da mai mult? -20%, -30%,  -30% si montajul fara factura –adjudecat !

Cum a iesit acoperisul ? Nu stiu, ar trebui sa-si raspunda fiecare. Dupa cum vedeti, despre calitate s-a vorbit prea putin ….

Pacat!

 

3 Comentarii la “Cum aleg romanii invelitoarea”

 1. victor spune:

  este important ca la final sa nu te alegi cu „cel mai scump si cel mai prot”

 2. Eugen spune:

  Stimate Domn,

  …In aceasta tragicomedie ati uitat inca un personaj (uneori „destul de IMPORTANT): DIRIGINTELE DE SANTIER…
  …Acesta, ca si mesterii adesea au o pregatire „TEMEINICA” in domeniul constructiilor, pregatire care se numeste „lasa dom’le…. eu am facut x case…” …. de ce spun asta? am intalnit in activitatea mea de vanzator de meteriale de constructii diverse persoane si „personaje” si mdiverse situatii tragi-comice…. cea mai nastrusnica a fost (din pacate pentru client) cu un „diriginte de santier”, care l-a sfatuit pe client ca nu este nevoie de bariera de vapori cu urmatorul „argument”: „… EU iti garantez ca daca pui bariera de vapori, in maxim 5 ani iti putrezeste toata structura de lemn a acoperisului…” am incercat sa aflu din ce surse s-a documentat acel „profesionist” iar replica a fost…. „am experienta”…
  NO COMMENT!!!

 3. Cred că acest articol ar fi valabil și în multe alte domenii, din păcate. Materiale bune pe piață sunt, dar încă șchiopătăm la nivelul deservirii, montării, etc. Oricum ne dezvoltăm și mergem spre un viitor mai frumos. Dacă autorul articolului și-a dat seama că ceva nu e bine, atunci deja avem o lumină spre schimbare.

Adauga un comentariu