Iată un articol pe care l-am scris pentru Wall-Street, și mi s-a părut o idee bună să-l postez și pe blog. Mi s-a cerut să răspund la 3 întrebări pe care, trebuie să recunosc, nu mi le-am pus anterior și care sunt convins că trec oarecum neobservate de majoritatea oamenilor. Puteți vedea articolul Wall-Street aici. Să încep deci.

1. Cum trebuie pregătite ferestrele de mansardă / cele din pod (folosite doar pentru aerisire) pentru iarnă?

Ferestre de mansarda Keylite

Ferestre de mansarda Keylite

Pregătirea ferestrelor de mansardă pentru utilizarea în bune condiții în timpul iernii începe de la montaj. Este esențial să se respecte panta minimă a acoperișului pentru a fi siguri că nu apar infiltrații. La fel de important este să se utilizeze atât o folie anticondens cât și o barieră de vapori eficiente, al căror rol este să protejeze termoizolația și să-i imbunătățească performanțele. La montarea acestora trebuie avute în vedere detaliile de montaj și etanșare.

Dacă se îndeplinesc aceste condiții, se elimină posibilitatea ca vaporii din interiorul locuinței să se evacueze necontrolat, ceea ce ar duce la apariția condensului excesiv sub învelitoare care ar putea îngheța în jurul mecanismelor ferestrelor, astfel împiedicându-se funcționarea normală a acestora.

Se recomandă ca posesorul de ferestre de mansardă să se asigure periodic că spațiul de ventilare nu este obturat de nimic, dând posibilitatea aerului să circule neobstrucționat prin acesta. Astfel se asigură o aerisire eficientă a mansardei și eliminarea controlată a umidității excesive din încăpere, fără a impacta asupra bunei funcționări a ferestrei. De asemenea, trebuie verificat periodic că zona exterioară din jurul ferestrei de mansardă nu este încărcată de frunze uscate sau alte materiale care ar putea împiedica apa de pe acoperiș să se scurgă normal. Este recomandată montarea de parazăpezi pe învelitoare, deasupra ferestrelor, pentru a împiedica acumularea zăpezii pe acestea prin alunecare.

Se mai recomandă examinarea periodică a balamalelor mediane și a garniturilor de etanșare. Dacă acestea din urmă sunt deformate sau deteriorate accidental, vor trebui înlocuite deoarece spațiile neetanșate permit atât pătrunderea umidității din exterior, cât și evacuarea necontrolată a vaporilor din interior, ceea ce poate rezulta într-o funcționare defectuoasă a ferestrei.

În cazul în care spațiul de sub acoperiș nu este amenajat pentru a fi locuit, se recomandă folosirea trapelor de acces, care nu necesită o întreținere specială.

2. Ce trebuie făcut pentru a preîntâmpina înghețarea geamului sau defectarea încuietorilor?

În afară de respectarea recomandărilor detaliate anterior, având în vedere că nu se poate controla temperatura din exteriorul locuinței, se recomandă menținerea unei temperaturi constante în interior de aproximativ 20 de grade Celsius. Astfel se pot proteja geamul ferestrei precum și sistemele de aerisire și închidere de temperaturile scăzute din exterior.

De asemenea, gradul de umiditate din încăpere trebuie menținut la minim pentru a limita cantitatea de vapori care se vor elimina în exterior și care ar putea rezulta în înghețarea geamurilor și a mecanismelor de închidere. Acest lucru se poate realiza prin aerisiri regulate și evitarea surselor de umezeală în încaperea respectivă.

3. Cum se poate evita condensul care poate apărea ca urmare a schimbărilor bruște de temperatură?

Prin aerisirea regulată a camerei și menținerea unei temperaturi constante de aproximativ 20 de grade Celsius în interior, se limitează cantitatea de umiditate care poate rezulta în formare de condens.

De asemenea, se recomandă plasarea radiatoarelor de căldură (caloriferelor) sub ferestrele de mansardă, împreună cu realizarea corectă a finisajului interior, care trebuie să fie vertical în partea de jos a ferestrei și orizontal în partea de sus. Astfel, pe lângă deschiderea spațiului de iluminare, se creează un traseu neobstrucționat pentru aerul cald, care va încălzi geamul și va preîntâmpina formarea condensului.

Cele mai importante aspecte pentru o bună funcționare a ferestrelor de mansardă țin în primul rând de instalarea lor corectă, de folosirea unei soluții folie anticondens/termoizolație/barieră de vapori eficiente și de respectarea unui minim de recomandări în ce privește utilizarea lor.