Tweeter button
Facebook button

Detalii de montaj la acoperisuri ventilate fara termoizolatie

Scris de Silviu Toba in data de 9 mai 2011

Tema articolului – Invelitoare de tigla metalica_Pod nelocuit ventilat_Tavan etaj din grinzi de lemn.

Tehnic vorbind invelitoarea din tigla metalica se poate realiza indiferent de solutia aleasa sau impusa de proiectant (cu sau fara astereala). Invelitorile metalice pot genera condens chiar daca podul este nelocuit si ventilat, de aceea se recomanda utilizarea unei folii anticondens ( ex. DELTA – Vent N, DELTA – Vent S sau  DELTA – Foxx, DELTA – Maxx, acestea din urma facand parte din gama premium ). In cazul de fata pot fi folosite si folii cu permisivitate redusa (ex. DELTA-FOL PVG PLUS / DELTA-FOL PVG  cu Sd cca 3 m).  In schitele atasate este prezentat detaliul de montaj al foliei in zona coamei alaturi de celelalte detalii de montaj pe care le voi prezenta in continuare.

detaliu coama

Indiferent de tipul de folie folosit (din cele mentionate) trebuie respectat acel detaliu.

In cazul utilizarii unei folii cu permisivitate redusa detaliul de montaj este obligatoriu pentru a impiedica formarea condensului sub aceasta.

De ce trebuie respectat detaliul in cazul utilizarii unei folii anticondens, care are permisivitate mare la vapori ?

Este o masura suplimentara de siguranta care va scuti de surprize neplacute in timpul iernii. In cazul in care termoizolatia nu este corect realizata (neetanseitati ale barierei de vapori sau chiar lipsa acesteia, grosime insuficienta a stratului termoizolant ) apare o diferenta mare de temperatura intre interiorul podului si mediu exterior. In prima faza, vaporii vor traversa folia anticondens si vor condensa sub invelitoare. Excesul de condens va picura pe folie si se va scurge spre streasina. La temperaturi negative acest condens se va transforma intr-o pelicula de gheata care va bloca folia. In aceste conditii condensul se va forma sub folia anticondens si poate picura pe tavanul de la etaj. Acesta ar fi riscul pe care nu merita sa vi-l asumati.

Ce se intampla daca nu folosesti deloc folie?

Chiar si in cazul unui pod bine ventilat exista riscul aparitiei condensului sub invelitoare. De aici poate ajunge fie in astereala (degradand-o in timp), fie pe tavanul de la etaj in lipsa asterelei.

Am mentionat mai devreme posibile deficiente in realizarea termoizolarii tavanului de la etaj. Am inclus si un detaliu pentru modul in care se realizeaza termoizolarea tavanului.

deatliu racord perete

Pentru a fi eficient, grosimea stratului termoizolant trebuie sa fie de cca. 20 – 25 cm. Valoarea concreta  va fi recomandata de furnizorul de termoizolatie pentru care optati. Respectarea acestei valori conduce la un confort termic si nu in ultimul rand la economii substantiale atat vara cat si iarna.

La fel de importanta este montarea barierei de vapori (DELTA Reflex) si etansarea acesteia la suprapuneri si la racordul cu peretii sau cu alte elemente cum ar fi de exemplu scarile de acces. Rolul barierei de vapori este de a permite o trecere controlata a vaporilor prin stratul termoizolant pentru a evita condensarea in aceasta zona si totodata impiedica transferul de aer cald spre podul ventilat, adica pierderile de caldura.

Sper ca explicatiile oferite alaturi de schitele cu sectiuni sunt suficient de relevante.

 

8 Comentarii la “Detalii de montaj la acoperisuri ventilate fara termoizolatie”

 1. daniel spune:

  vreau sa spun , eu am la mine pe casa (casa veche) tigla metalica, am dat jos tiglele vechi de ceramic , nu am schimbat leturile doar cele ce au fost necesare, nu am pus nici o folie, si de 8 ani nu am nici o problema, podul este gol si aerist, tigla metalica este mata si culoarea caramizie , nici nu se observa k am tigla metalica

 2. Vio spune:

  Buna ziua, va rog sa-mi da-ti un sfat am o sarpanta facuta acum 10 ani, atunci s-a pus peste asteriala direct tabla. Acum vreau sa izolez sub stablat dedesupt as putea pune niste leaturi , apoi folie anticondens si la urma folie bariera de vapori? pentru ca vreau sa mansardez si nu pricep care este de fapt folia anticondens si care folia bariera de vapori? mentionez ca inafara de aceasta izolatie a stablatului va fi si un tavan al mansardei. Va rog aveti o solutie?

 3. Vio spune:

  am uitat sa spun ca dupa folia anticondens urmeaza vata de sticla la val, apoi bariera antivapori e ok?

 4. vio spune:

  Daca pun sipci apoi folie anticondens( va rog sa-mi spuneti exact de care ), apoi vata, la final folia bariera de vapori(va rog sa-mi spuneti exact de care).Apoi urmeaza sa fac peretii, care s-au structurat cu grinzi, peste care pun dulapi pentru tavan. Apoi intentionez sa vin cu CD, UD ,uw,etc vata bazaltica casetata isover , dupa care ar trebui sa captusesc toti peretii cu folie bariera de vapori?pentru tavan ce s-ar preta ?dupa care las 2-3.cm si pun rigips.Va intreb ca am mari incercari la magazine intrucat nu prea se face distinctie dintre folia anticondens si folia bariera de vapori vanzatorii spun ca amandoua sunt la fel ceea ce logica mea nu vrea sa inteleaga. Va multumesc.

 5. Silviu Toba spune:

  Buna ziua Vio,

  Gasiti sfaturile in raspunsul pe care l-am postat pentru dvs, pe data de 27 iulie 2012, la articolul http://www.despreacoperisuri.ro/2011/04/cum-poate-fi-montata-folia-anticondens-la-un-acoperis-care-are-deja-invelitoare/.

  Toate bune!

 6. Eugen spune:

  Buna ziua!
  Am schimbat invelitoarea veche din tigla ceramica cu una din tigla metalica fixata direct pe leti, fara astereala, fara folii, acoperis in doua ape. Invelitoarea acopera un pod inalt de circa 2,5 m. Locuiesc imediat sub pod, la etajul I si ultimul. Locuinta de la etaj are pereti din lemn cu pamant si lati cu pamant, izolata pe exterior cu carton si lemn de circa 5 cm grosime. Problema este ca vara a crescut temperatura in locuinta de la etaj fata de perioada in care aveam acoperis ceramic, practic nu se mai poate sta ziua fara aer conditionat. Termometrul indica 33-34 grade, in conditiile in care la ferestre am montat folii de aluminiu.
  Va rog sa-mi spuneti daca exista o solutie de reducere a temperaturii la etaj, unde locuiesc, folosind folii sau alte asemanatoare, nu cu aer conditionat, care ar fi cele mai bune materiale si cum se monteaza, fara a demonta invelitoarea.
  Va multumesc! O zi buna!

 7. Silviu Toba spune:

  Stimate d-le Eugen,

  Solutia pentru situatia prezentata este termoizolarea fie a invelitorii, fie a tavanului dintre pod si etaj.
  In cazul in care optati pentru izolarea tavanului, va recomand si ventilarea podului (spatii de ventilare practicate in peretii opusi ai fatadelor).
  Termoizolarea va va scuti de disconfortul termic pe timpul verii si, totodata, va va scuti si de pierderile de caldura (si cheltuieli suplimentare) din anotimpul rece.
  Exista folii (ex. DELTA-Maxx Titan) care pot diminua caldura pe timpul verii cu 2-3 grade. Folosite alaturi de termoizolatie pot face diferenta intre confort si disconfort.
  In concluzie, nu cunosc o folie care sa reduca temperatura cu 5-10 grade.

 8. Detalii foarte utile, merci si de ilustratii.

Adauga un comentariu