image002Nu trebuie sa aveti cunostinte avansate de arhitectura sau in privinta designului referitor la iluminatul interior, pentru a stabili felul in care ati vrea sa fie luminata casa dvs. Stiti deja ca incaperile si zonele importante trebuie sa fie cat mai mult luminate natural (fapt important si din punctul de vedere al economisirii de energie, dar si al sanatatii), lumina sa fie uniform distribuita, sa se evite pe cat posibil stralucirile orbitoare, iar din interior sa existe senzatia de comunicare cu exteriorul. Iluminatul intern trebuie sa fie in acord cu functia spatiului respectiv, cu activitatile care se desfasoara aici in diferitele momente ale zilei, cu orientarea casei si respectiv a ferestrelor.

In general, pentru respectarea nivelului minim de confort vizual in timpul zilei, cand lumina naturala este disponibila, suprafata vitrata nu tebuie sa fie mai mica de 10% din suprafata camerei. Suprafata optima a ferestrelor dintr-o camera in care se petrece mult timp ziua este de 20% din suprafata podelei.

De exemplu, pentru un living cu suprafața de 24 mp, suprafata vitrata trebuie să fie între 2,4 mp și 4,8 mp.

O alta conditie necesara confortului, asigurata tot de alegerea corecta a ferestrelor, este ventilarea incaperilor. Cand ne gandim tot mai mult la eficienta energetica a constructiilor, la etanseitatea lor, la reducerea cat mai mult a consumului, devine cu atat mai important ca ventilarea incaperilor sa se faca natural, pe cat posibil fara echipamente mecanice, consumatoare de energie. Dar si in aceasta privinta se pune problema unor parametri precisi in momentul luarii deciziilor. Suprafata de ventilare recomandata pentru o incapere locuita (de ex. un living sau un dormitor) este de minim 5 000 mm2. Ferestrele de mansarda de calitate asigura aceasta suprafata de ventilare prin intermediul unei fante de ventilare care poate ramane deschisa, chiar daca fereastra este inchisa si asigurata.

image004Un alt criteriu important la care va veti gandi va fi desigur pozitia ferestrelor de mansarda, stiind ca asta influenteaza hotarator atmosfera acestui spatiu. Daca mansarda dvs este un spatiu generos, fluid, deschis in asa fel incat ferestrele de mansarda de pe cel putin doua pante sa lumineze aceeasi incapere, puteti plasa ferestrele la inaltimi diferite, pe ape diferite. In afara de avantajul evident al ambiantei deosebite, o asemenea plasare influenteaza ventilarea mansardei. In rest, puteti plasa fereastra oricat de jos sau de sus doriti (chiar in dreptul coamelor), in asa fel incat sa creati senzatia comunicarii armonioase cu exteriorul si sa aveti acces usor la fereastra (dar puteti opta si pentru variante cu actionare electrica, prin telecomanda).

image006In privinta dimensiunilor, lungimea ferestrei de mansarda se alege în funcţie de pantă: la acoperişurile cu panta mare sunt necesare fereastre cu lungime mai mica, iar la cele cu pantă mai mica ferestre cu lungime mai mare. Latimea ferestrei de mansarda nu va va impune limitari. Se mai spune uneori ca latimea ferestrei de mansarda se alege în funcţie de distanţa dintre căpriori, dar procedeul de juguire (se creaza un cadru de lemn care asigura suport ferestrei) permite instalarea ferestrei de mansarda, indiferent care este dinstanta dintre capriori.