Tweeter button
Facebook button

Cum poate fi montata folia anticondens la un acoperis care are deja invelitoare?

Scris de Silviu Toba in data de 22 aprilie 2011

Aceasta intrebare este din ce in ce mai frecventa.

In cazul unei constructii noi lucrurile sunt simple, poti alege varianta care iti convine in functie de buget sau de nivelul de exigenta. Voi prezenta o solutie si pentru cei care doresc sa amenajeze o mansarda in acoperisul existent. Cele mai multe solicitari vin din partea clientilor care au o invelitoare din tabla plana faltuita.

In primul rand trebuie sa va asigurati ca invelitoarea este etansa. In caz contrar se vor efectua remedierile necesare.

In schita de mai jos se poate observa cum poate fi realizata termoizolarea in vederea mansardarii.

 montare folie3

Se vor monta sipcile marcate cu rosu pentru a obtine un spatiu de ventilare intre astereala si folia anticondens. Acest spatiu permite foliei sa functioneze corespunzator si protejeaza termoizolatia de condens. Folia anticondens se va monta perpendicular pe directia capriorilor (urmarind conturul acestora) dispre coama spre streasina in randuri succesive. Folia se poate fixa in capse in dreptul sipcilor marcate cu rosu sau se poate fixa direct cu sipca  marcata cu maro pentru a limita perforarile foliei. Pentru un montaj facil lungimea sipcilor de fixare vor avea lungimea de 1,4 m, lasand astfel 10 cm liberi pentru suprapunere. Suprapunerile vor fi sigilate cu banda adeziva DELTA – Multi-Band pentru o mai buna protectie a termoizolatiei.

Odata montata folia anticondens se trece la etapa urmatoare si anume, montarea termoizolatiei. In functie de tipul acesteia si de recomandarile furnizorului se va stabili grosimea stratului termoizolant. In cele mai multe cazuri grosimea stratului este de 20 – 25 cm.

Dupa montarea termoizolatiei se va monta bariera de vapori DELTA – Reflex. Fixarea acesteia se poate realiza in capse sau cu banda dublu adeziva in functie de sistemul ales pentru fixarea termoizolatiei.

Toate suprapunerile si perforarile se vor sigila cu benzi sau adezivi ( DELTA – Poly-Band, DELTA – Tixx ). Se vor sigila si racordurile la pereti, la pardoseala sau a eventualelor usi si ferestre.

Finisajul interior, indiferent ca este vorba de lambriu sau gips carton, se va monta pe rigle de lemn sau profile metalice care vor mentine o distanta de cel putin 2 cm fata de folie. Astfel folia DELTA – Reflex va reflecta caldura din interior imbunatatind performantele termoizolatiei.

 

60 Comentarii la “Cum poate fi montata folia anticondens la un acoperis care are deja invelitoare?”

 1. Silviu Toba spune:

  Stimate d-le Cosmin,

  In cazul acoperisurilor nelocuite, ventilate si neincalzite se poate monta noua invelitoare peste cea de tabla faltuita.
  In cazul dumneavoatra, avand in vedere ca doriti sa amenajati mansarda, ca spatiu de locuit, va recomand sa demontati tabla faltuita si sa montati O folie anticondens. Peste folie se va monta caroiajul de sipci si apoi tigla metalica.
  La interior se va monta vata minerala pe care ati mentionat-o deja, apoi bariera de vapori si finisajul de gips-carton.
  Daca nu decopertati tabla faltuita, sub aceasta va aparea condens care se va infiltra in astereala, capriori sau chiar in vata minerala.

  In privinta ventilatiei invelitorii, trebuie tinut cont de doua aspecte:

  – Sub invelitoare trebuie sa existe un strat de ventilare asigurat de sipcile verticale montate peste folia anticondens in dreptul capriorilor. Aceasta ventilare asigura scaderea temperaturii de sub invelitoare si preia si elimina vaporii care traverseaza stratul de termoizolatie.
  Pentru aceasta se tine cont ca nu trebuie obturate zonele de streasina si de coama, astfel incat ventilarea sa fie posibila. In functie de tipul de invelitoare ales se poate opta pentru anumite detalii de montaj care sa permita ventilarea sau se pot utiliza piese special create pentru obtinerea unei ventilatii optime.
  – In cazul in care mansardarea nu se face pana in zona de coama, adica ramane totusi spatiu neizolat in zona de coama (izolarea facandu-se pe tavanul mansardei), acel spatiu trebuie trebuie ventilat prin zona de coama, respectand anumite detalii de montaj sau se folosesc piese de ventilare specifice modelului de invelitoare. Cand configuratia acoperisului o permite se pot executa guri de ventilare in laterale asa cum si dvs. ati mentionat.

 2. liliana spune:

  buna seara!
  vreau sa fac o izolatie la o casa ( construita acum 20 de ani)care este acoperita cu tabla galvanizata, pusa pe scanduri ,Tavanul l am facut cu rigips, fara izolatie.Exista posibilitatea de o placa pe exterior, gen sa pun peste tabla galvanizata, pluta de 10 cm, folie si peste lindab?! sau alta varianta. Imi puteti spune ce materiale sa folosesc , o firma serioasa care stie sa faca asa ceva. Multumesc!

 3. Horia Nitescu spune:

  Stimata d-na Liliana,

  Se poate monta peste tabla existenta, cu recomandarea ca cel care o va face sa stie sa dimensioneze termosistemul, astfel incat punctul de roua (la care apare condensul) sa fie situat deasupra foliei, iar acesta sa poata fi dirijat catre sistemul de jgheaburi si burlane.
  Pentru orice alte detalii, ne puteti transmite datele dvs de contact pe adresa office@finaldistribution.ro.

 4. rici mahalean spune:

  Bună ziua. Am rugămintea sa-mi dati un sfat cu privire la ce folii ar trebui sa folosesc la o construcție noua (multifuncțională) care va avea destinația :iarna de a proteja de frig plante temperatura minima +10 grade Celsius iar vara atelier de pictura, sculptura etc.Construcția are suprafață 9×4 m, 3 m înălțime, acoperișul este susținut de stâlpi de brad de 15×15 cm, intre stâlpi parapet de cărămidă eficienta 28 cm grosime, restul este vitrat cu sticla simpla.Menționez ca am bătut asteriala care este finisata în interior (vă rămâne vizibila). Acoperișul are 20 grade înclinație și va fi acoperit cu țiglă ceramica. Ce folie ma sfătuiți sa folosesc? și dacă este necesara termoizolație având în vedere destinația construcției? Va mulțumesc.

 5. Silviu Toba spune:

  Stimate dle Rici Mahalean,

  Ati mentionat ca acoperisul are o inclinatie de 20 de grade si va fi acoperit cu tigla ceramica.
  Va sugerez sa solicitati furnizorului de tigla ceramica informatii referitoare la panta minima necesara pentru modelul de tigla ales, intrucat in anumite cazuri aceasta ar putea fi 25 grade.
  Avand in vedere acest aspect cat si destinatia si suprafata cladirii va sugerez utilizarea foliei DELTA – Foxx.
  Aceasta are permisivitate ridicata (Sd= 0,02 m) si, mai mult de atat, are o rezistenta deosebita la umiditate.
  Sub invelitoare aceasta folie se comporta ca o hidroizolatie ce va proteja acoperisul de infiltratiile acidentale, data fiind panta foarte mica si tipul de invelitoare.
  O alternativa la invelitoare care se preteaza la inclinatii sub 20 grade si care pastreaza aspectul invelitorilor traditionale, puteti vedea accesand adresa:
  http://www.gerard.com.ro/ro/produse
  In cazul acestor invelitori puteti opta si pentru foliile DELTA – Vent S sau DELTA – Vent N, intrucat dispare riscul infiltratiilor datorate unei pante sub valoarea recomandata.
  Detalii despre foliile Delta puti gasi si pe adresa de mai jos.
  http://www.membranedelta.ro/produse/sisteme-pentru-acoperis/

  In privinta termoizolarii, aceasta este necesara indiferent de tipul de invelitoare ales. In caz contrar, pe timpul ierni vor aparea probleme cu condensul si cu mentinerea temperaturii.

  Intrucat astereala are si rol de lambriu, termoizolarea trebuie realizata deasupra asterelei.
  Deasemenea trebuie montata o bariera de vapori inainte de a fi montata termoizolatia si dupa aceea se va monta folia anticondens si invelitoarea.
  Poate parea costisitor, dar aceasta este varianta sigura si care nu implica riscuri majore.

 6. Andreea spune:

  Buna ziua mi am renovat acoperisul de curand.mesterii mi au facut asteriala formata din capriori scandura apoi au pus dolie anticondens si dupa au pus sipci decat pe oeizontala peste care au pus tigla metalica.as dorii sa stiu daca voi avea probleme daca nu s au pus si sipci pe vercicala.tin sa apreciez ca modelul casei este tip parter.sup acoperis este popularul Pod.astept rasp

 7. Silviu Toba spune:

  Stimata dna Andreea,

  Sipcile verticale au rolul de a permite ventilarea sub invelitoare si de a permite eventualului condens sa se scurga spre streasina.
  Avand in vedere ca sipcile verticale nu au fost montate si ca aveti montata tigla metalica, care va genera condens in absenta ventilarii, cred ca inevitabil vor aparea probleme.
  Condensul format sub invelitoare va picura pe folia anticondens si se va opri intre sipcile orizontale si folia anticondens.

  In timp, condensul retinut intre sipci si folie va conduce la degradarea sipcilor si chiar a foliei.
  In cazul in care folia sta in contact cu apa un timp indelungat este posibil ca aceasta sa se umezeasca, in zonele respective si pe fata dinspre pod umezind totodata si astereala. Este de asemenea posibil sa se infiltreze condensul prin folie in zonele perforate de cuiele cu care s-a fixat sipca si sa degradeze astereala.

 8. Andreea spune:

  Si ce mi ati recomanda sa fac acum?

 9. Andreea spune:

  Acum as dorii sa pun vata minerala de sticla in pod.este bn am inteles ca e ca un fel de izolație. Iar perioada de timp de care vorbiti dvs in legatura cu degradarea sipcilor si foliei de cat ar fi?luni ani?

 10. Silviu Toba spune:

  Stimata dna Andreea,

  Termoizolarea este intr-adevar benefica pentru cladire. Aceasta poate fi realizata la nivelul tavanului sau la nivelul sarpantei, intre capriori. In ambele situatii se va folosi si o bariera de vapori.

  In cazul dvs trebuie demontata invelitoarea si remontata corespunzator, inainte de a realiza termoizolarea. In cazul in care nu se va inlocui folia anticondens, vor trebui etansate toate perforarile facute la fixarea sipcilor orizontale.

  Montarea termoizolatiei in conditiile actuale ar putea agrava si mai mult situatia, mai ales daca se realizeaza la nivelul sarpantei intre capriori.

  In privinta duratei de timp, in care sipcile si astereala vor incepe sa se degradeze, este de ordinul lunilor. In privinta folie, posibil sa fie vorba de ani.

Adauga un comentariu