Asupra acoperisului actioneaza o serie de factori, atat externi (vant, zgomot, ploaie, expunere UV), cat si interni (vapori de apa, variatii de temperatura). Din aceste cauze, etanseitatea acoperisului si a fatadelor este hotaratoare pentru stabilirea confortului interior. Un acoperis etans limiteaza riscul aparitiei condensului, imbunatateste eficienta termoizolatiei si se fac semnificative economii de energie, optimizeaza functionarea dispozitivelor de ventilare.

Circulatia necontrolata a vaporilor

Circulatia necontrolata a vaporilor

Cea mai periculoasa este circulatia necontrolata a vaporilor, mai ales in anotimpul rece cand cantitati mari de vapori au tendinta sa scape spre exterior prin zonele neetanse. Conform unor estimari, cantitatea medie care se acumuleaza intr-o casa in curs de 24 de ore este de aprox. 12 l care afecteaza spatiul interior si risca sa produca efecte nedorite in timp.

Se impune asadar protejarea cat mai eficienta a acoperisului, in special a termoizolatiei. In acest scop exista doua mari categorii de membrane care asigura eficienta indelungata a termoizolatiei: spre interior se foloseste o bariera de vapori, spre exterior, o folie anticondens.

Bariera de vapori

Bariera de vapori

Bariera de vapori are rolul de a impiedica circulatia aerului din interior spre exterior si limiteaza cantitatea de vapori transportata spre exterior.

Folia anticondens permite vaporilor ajunsi in stratul de termoizolatie sa iasa cat mai rapid spre exterior si impiedica formarea condensului care ar afecta termoizolatia. Totodata impiedica patrunderea condensului, ce se poate forma sub invelitoare, in stratul de termoizolatie.

Pentru alegerea tipului potrivit de membrane pentru protejarea acoperisului dumneavoastra, va trebui sa aveti in vedere o serie de criterii:

  • permisivitatea la vapori (valoarea Sd)
  • tipul de acoperis (cu astereala/fara astereala, ventilat/neventilat, pod nelocuit/mansarda locuita)
  • tipul invelitorii (tigle ceramice, de beton, metalice, alte tipuri…).

Da, e o decizie care depinde de multi factori dar care va influenta siguranta acoperisului si implicit confortul din caminul dumneavoastra pentru multi ani.