Podul casei ventilat – nelocuibil

poza 4-pag.2- podul casei ventilat nelocuibilIn cladiri cu o latime mai mica de 12 metri si cu o panta de acoperis mai mica de 10 grade, spatiul rece de acoperis poate fi ventilat de la streasina la streasina. Altfel, ventilarea este necesara incepand de la streasina si pana la coama.

Ventilarea previne condensarea in planul acoperisului si pe partea inferioara a invelitorii. Ventilarea naturala a acoperisului, pentru a functiona corespunzator,  depinde de tirajul aerului si de presiunea vantului.

 

Podul casei ventilat – locuibil

poza 5-pag.2- podul casei ventilat locuit 

Spatiul de acoperis intr-o cladire cu un pod locuibil sau cu o camera avand un tavan inalt, poate fi ventilat incepand de la streasine si continuand pana la coama.

Acest tip de ventilatie este suficienta numai daca nu sunt zone alocate pentru ferestre de mansarda sau lucarne.

 

 

 Podul casei ventilat – ferestre de mansarda sau lucarne 

poza 6-pag.2- podul casei ventilat ferestre lucarne

 

Ventilatia de la streasina pana la coama este neadecvata in exemplul de mai sus al unei constructii de acoperis cu ferestre de mansarda sau lucarne.

Acest tip de suprafata intrerupta necesita instalarea unor ventilatii suplimentare pentru a se asigura ventilarea potrivita a structurii acoperisului.

 

 

Ventilatia insuficienta dauneaza

poza7-pag.2- ventilatia insuficienta dauneaza

Ventilatia inadecvata a structurii acoperisului poate avea rezultate negative  costisitoare. Cantitatea de umiditate prinsa in structura acoperisului reduce  puterea de izolare a materialului izolant.

In acelasi timp, ofera conditii bune de formare si crestere a mucegaiului si creste riscul de a avea atacuri de insecte, cauzand daune severe asupra partilor din lemn ale acoperisului.