Avand in vedere conditiile climatice extreme din ultima perioada si tinand cont de sesizarile primite cu privire la formarea turturilor in zona jgheaburilor sau chiar a sageacului as dori sa fac cateva recomandari menite sa va scuteasca de neplaceri.

Pentru o functionare corecta a sistemului de jgheaburi si burlane pe perioada iernii, acestea necesita intretinerea cu o anumita periodicitate dictata de cantitatea de precipitatii si variatiile de temperatura (pozitive/negative).

Jgheaburile trebuie curatate de zapada inainte ca aceasta sa se transforme in gheata. Chiar si asa, datorita variatiilor de temperatura dintre zi si noapte, dar si a pierderilor de caldura prin peretii cladirii datorate unei termoizolatii necorespunzatoare (in special la imbinarea dintre zid si sarpanta), aparitia turturilor este posibila. Mai mult decat atat, datorita configuratiei cladirii sau a inaltimii acesteia, de multe ori curatarea jgheaburilor este practic imposibila.

Ce putem face totusi pentru a rezolva aceasta situatie?

Solutia consta in montarea instalatiilor de degivrare;  acestea pot fi montate in jgheaburi si burlane impiedicand formarea ghetii.  Montarea instalatiei in jgheaburi impiedica colmatarea acestora cu gheata, formarea turturilor si inaintarea ghetii din jgheab pe sub invelitoare prin spatiul de ventilare. Aceasta solutie ar trebui luata in seama in special in cazul cladirilor aflate in vecinatatea  trotuarelor si a celor ce au intrarile pe fatadele cu jgheaburi.

Montarea instalatiei in burlane asigura functionarea acestora in mod corespunzator.  In caz contrar, acestea se pot obtura cu gheata de la exterior spre interior pana la obturarea completa.

Acest fapt poate conduce chiar la distrugerea burlanelor din cauza dilatari ghetii. Acest fenomen este si mai pregnant in zonele neexpuse la soare (fatadele nordice).

Ce sunt aceste instalatii?

In principiu, aceste sisteme se compun din cabluri incalzitoare conectate la un cablu de alimentare cu energie electrica.

Cablurile incalzitoare sunt izolate fata de umiditate si sunt rezistente la expunere UV. Acestea pot fi atasate pe o plasa formand un covor de diferite latimi cu care se pot proteja zonele de streasina, doliile, zonele de racord la atic sau chiar terasele.

Instalatiile pot fi prevazute cu senzori de umiditate si temperatura optimizand functionarea si consumul. Mai multe detalii despre aceste instalatii puteti afla accesand site-urile furnizorilor acestora.

Link-uri utile:

http://www.amass.ro/protectie_acoperis.html

http://www.degivrare.ro/?gclid=CLyrvoyeoq4CFUGGDgodl35HQA

http://www.hobbitro.ro/confort.php/sisteme-de-degivrare/pentru-jgheaburi-si-burlane/

http://www.rivov.ro/pag_cms_id_69_p_snowmat.html

As dori sa reamintesc faptul ca intretinerea sistemelor de jgheaburi si burlane se face si pe parcursul anului. Ma refer la curatarea jgheaburilor si a burlanelor de resturi vegetale (frunze, samburi, fructe, etc.) in cazul in care in vecinatatea cladirii se afla arbori sau pomi fructiferi. Neefectuarea acestei operatii poate afecta functionarea corecta a drenajului chiar si in celelalte anotimpuri. Si in acest caz exista masuri preventive. Utilizarea  parafrunzarelor pentru jgheaburi va scuteste de activitatea mai sus mentionata.

In incheiere, dar nu in ultimul rand, atrag atentia asupra necesitatii utilizarii de parazapezi  si/sau sfartecatoare de zapada mai ales in cazul invelitorilor cu suprafata lucioasa. Acestea vor impiedica deformarea sistemului de drenaj cauzate de catre alunecarile de zapada si totodata securizati perimetrul cladirii impotriva accidentelor.