Tema articolului – Invelitoare de tigla metalica_Pod nelocuit ventilat_Tavan etaj din grinzi de lemn.

Tehnic vorbind invelitoarea din tigla metalica se poate realiza indiferent de solutia aleasa sau impusa de proiectant (cu sau fara astereala). Invelitorile metalice pot genera condens chiar daca podul este nelocuit si ventilat, de aceea se recomanda utilizarea unei folii anticondens ( ex. DELTA – Vent N, DELTA – Vent S sau  DELTA – Foxx, DELTA – Maxx, acestea din urma facand parte din gama premium ). In cazul de fata pot fi folosite si folii cu permisivitate redusa (ex. DELTA-FOL PVG PLUS / DELTA-FOL PVG  cu Sd cca 3 m).  In schitele atasate este prezentat detaliul de montaj al foliei in zona coamei alaturi de celelalte detalii de montaj pe care le voi prezenta in continuare.

detaliu coama

Indiferent de tipul de folie folosit (din cele mentionate) trebuie respectat acel detaliu.

In cazul utilizarii unei folii cu permisivitate redusa detaliul de montaj este obligatoriu pentru a impiedica formarea condensului sub aceasta.

De ce trebuie respectat detaliul in cazul utilizarii unei folii anticondens, care are permisivitate mare la vapori ?

Este o masura suplimentara de siguranta care va scuti de surprize neplacute in timpul iernii. In cazul in care termoizolatia nu este corect realizata (neetanseitati ale barierei de vapori sau chiar lipsa acesteia, grosime insuficienta a stratului termoizolant ) apare o diferenta mare de temperatura intre interiorul podului si mediu exterior. In prima faza, vaporii vor traversa folia anticondens si vor condensa sub invelitoare. Excesul de condens va picura pe folie si se va scurge spre streasina. La temperaturi negative acest condens se va transforma intr-o pelicula de gheata care va bloca folia. In aceste conditii condensul se va forma sub folia anticondens si poate picura pe tavanul de la etaj. Acesta ar fi riscul pe care nu merita sa vi-l asumati.

Ce se intampla daca nu folosesti deloc folie?

Chiar si in cazul unui pod bine ventilat exista riscul aparitiei condensului sub invelitoare. De aici poate ajunge fie in astereala (degradand-o in timp), fie pe tavanul de la etaj in lipsa asterelei.

Am mentionat mai devreme posibile deficiente in realizarea termoizolarii tavanului de la etaj. Am inclus si un detaliu pentru modul in care se realizeaza termoizolarea tavanului.

deatliu racord perete

Pentru a fi eficient, grosimea stratului termoizolant trebuie sa fie de cca. 20 – 25 cm. Valoarea concreta  va fi recomandata de furnizorul de termoizolatie pentru care optati. Respectarea acestei valori conduce la un confort termic si nu in ultimul rand la economii substantiale atat vara cat si iarna.

La fel de importanta este montarea barierei de vapori (DELTA Reflex) si etansarea acesteia la suprapuneri si la racordul cu peretii sau cu alte elemente cum ar fi de exemplu scarile de acces. Rolul barierei de vapori este de a permite o trecere controlata a vaporilor prin stratul termoizolant pentru a evita condensarea in aceasta zona si totodata impiedica transferul de aer cald spre podul ventilat, adica pierderile de caldura.

Sper ca explicatiile oferite alaturi de schitele cu sectiuni sunt suficient de relevante.