Tweeter button
Facebook button

Cum poate fi montata folia anticondens la un acoperis care are deja invelitoare?

Scris de Silviu Toba in data de 22 aprilie 2011

Aceasta intrebare este din ce in ce mai frecventa.

In cazul unei constructii noi lucrurile sunt simple, poti alege varianta care iti convine in functie de buget sau de nivelul de exigenta. Voi prezenta o solutie si pentru cei care doresc sa amenajeze o mansarda in acoperisul existent. Cele mai multe solicitari vin din partea clientilor care au o invelitoare din tabla plana faltuita.

In primul rand trebuie sa va asigurati ca invelitoarea este etansa. In caz contrar se vor efectua remedierile necesare.

In schita de mai jos se poate observa cum poate fi realizata termoizolarea in vederea mansardarii.

 montare folie3

Se vor monta sipcile marcate cu rosu pentru a obtine un spatiu de ventilare intre astereala si folia anticondens. Acest spatiu permite foliei sa functioneze corespunzator si protejeaza termoizolatia de condens. Folia anticondens se va monta perpendicular pe directia capriorilor (urmarind conturul acestora) dispre coama spre streasina in randuri succesive. Folia se poate fixa in capse in dreptul sipcilor marcate cu rosu sau se poate fixa direct cu sipca  marcata cu maro pentru a limita perforarile foliei. Pentru un montaj facil lungimea sipcilor de fixare vor avea lungimea de 1,4 m, lasand astfel 10 cm liberi pentru suprapunere. Suprapunerile vor fi sigilate cu banda adeziva DELTA – Multi-Band pentru o mai buna protectie a termoizolatiei.

Odata montata folia anticondens se trece la etapa urmatoare si anume, montarea termoizolatiei. In functie de tipul acesteia si de recomandarile furnizorului se va stabili grosimea stratului termoizolant. In cele mai multe cazuri grosimea stratului este de 20 – 25 cm.

Dupa montarea termoizolatiei se va monta bariera de vapori DELTA – Reflex. Fixarea acesteia se poate realiza in capse sau cu banda dublu adeziva in functie de sistemul ales pentru fixarea termoizolatiei.

Toate suprapunerile si perforarile se vor sigila cu benzi sau adezivi ( DELTA – Poly-Band, DELTA – Tixx ). Se vor sigila si racordurile la pereti, la pardoseala sau a eventualelor usi si ferestre.

Finisajul interior, indiferent ca este vorba de lambriu sau gips carton, se va monta pe rigle de lemn sau profile metalice care vor mentine o distanta de cel putin 2 cm fata de folie. Astfel folia DELTA – Reflex va reflecta caldura din interior imbunatatind performantele termoizolatiei.

 

53 Comentarii la “Cum poate fi montata folia anticondens la un acoperis care are deja invelitoare?”

 1. Silviu Toba spune:

  Stimate d-le Cosmin,

  In cazul acoperisurilor nelocuite, ventilate si neincalzite se poate monta noua invelitoare peste cea de tabla faltuita.
  In cazul dumneavoatra, avand in vedere ca doriti sa amenajati mansarda, ca spatiu de locuit, va recomand sa demontati tabla faltuita si sa montati O folie anticondens. Peste folie se va monta caroiajul de sipci si apoi tigla metalica.
  La interior se va monta vata minerala pe care ati mentionat-o deja, apoi bariera de vapori si finisajul de gips-carton.
  Daca nu decopertati tabla faltuita, sub aceasta va aparea condens care se va infiltra in astereala, capriori sau chiar in vata minerala.

  In privinta ventilatiei invelitorii, trebuie tinut cont de doua aspecte:

  - Sub invelitoare trebuie sa existe un strat de ventilare asigurat de sipcile verticale montate peste folia anticondens in dreptul capriorilor. Aceasta ventilare asigura scaderea temperaturii de sub invelitoare si preia si elimina vaporii care traverseaza stratul de termoizolatie.
  Pentru aceasta se tine cont ca nu trebuie obturate zonele de streasina si de coama, astfel incat ventilarea sa fie posibila. In functie de tipul de invelitoare ales se poate opta pentru anumite detalii de montaj care sa permita ventilarea sau se pot utiliza piese special create pentru obtinerea unei ventilatii optime.
  - In cazul in care mansardarea nu se face pana in zona de coama, adica ramane totusi spatiu neizolat in zona de coama (izolarea facandu-se pe tavanul mansardei), acel spatiu trebuie trebuie ventilat prin zona de coama, respectand anumite detalii de montaj sau se folosesc piese de ventilare specifice modelului de invelitoare. Cand configuratia acoperisului o permite se pot executa guri de ventilare in laterale asa cum si dvs. ati mentionat.

 2. liliana spune:

  buna seara!
  vreau sa fac o izolatie la o casa ( construita acum 20 de ani)care este acoperita cu tabla galvanizata, pusa pe scanduri ,Tavanul l am facut cu rigips, fara izolatie.Exista posibilitatea de o placa pe exterior, gen sa pun peste tabla galvanizata, pluta de 10 cm, folie si peste lindab?! sau alta varianta. Imi puteti spune ce materiale sa folosesc , o firma serioasa care stie sa faca asa ceva. Multumesc!

 3. Horia Nitescu spune:

  Stimata d-na Liliana,

  Se poate monta peste tabla existenta, cu recomandarea ca cel care o va face sa stie sa dimensioneze termosistemul, astfel incat punctul de roua (la care apare condensul) sa fie situat deasupra foliei, iar acesta sa poata fi dirijat catre sistemul de jgheaburi si burlane.
  Pentru orice alte detalii, ne puteti transmite datele dvs de contact pe adresa office@finaldistribution.ro.

Adauga un comentariu