Greselile sunt multiple si pot aparea inca de la etapa de realizare a structurii de rezistenta a acoperisului – sarpanta, care trebuie calculata si realizata in functie de tipul de invelitoare ales si de greutatea acesteia. Pentru a expune structura acoperisului la o presiune cat mai mica, dar si pentru a realiza economii in realizarea sarpantei, este de preferat sa se opteze pentru o invelitoare etansa, cu o greutate redusa si rezistenta la intemperii.

Termoizolarea acoperisului este o alta etapa unde se produc erori, de cele mai multe ori din tendinta de a alege materiale mai ieftine pe considerentul ca “nu se vad”, prin alegerea unor materiale nepotrivite pentru tipul de acoperis sau zona in care este amplasala constructia (conditii meteo), de cele mai multe ori din necunostiinta de cauza, sau prin montarea incorecta a termoizolatiei.

Grosimea  stratului termoizolant  se calculeaza in functie de tipul de termoizolatie ales si de structura  acoperisului. In cazul in care a fost aleasa sau realizata gresit vor aparea probleme  si vara si iarna. In cazul  mansardelor  se vor folosi atat folia anticondens cat si bariera de vapori. Se recomanda folosirea membranelor de izolatie cu dubla termo-protectie, care asigura si un climat confortabil sub acoperis  atat pe perioada verii, prin reflectare caldurii exterioare, dar si in timpul iernii cand sistemul de fixare isi spune, mai mult ca niciodata, cuvantul. Cele mai eficiente membrane sunt cele cu margini autoadezive care sigileaza foarte bine, contribuind la economisirea caldurii si a energiei.  Astfel, aerul rece nu va trece de stratul de termoizolatie.

Nu trebuie facut rabat de la materialele folosite in termoizolare! Optiunea pentru un produs calitativ se va vedea si mai apoi, o termoizolare buna putand reduce cu pana la 80% cheltuielile cu incalzirea sau climatizarea. O casa care nu este bine izolata va suferi pierderi de energie, iar locuitorii sai pierderi de bani. Cele mai multe pierderi de caldura au loc la nivelul acoperisului.

Pe timpul verii, o izolatie precara inseamna cheltuieli suplimentare pentru aerul conditionat, iar iarna pe langa cheltuielile cu incalzirea, va aparea si problema condensului, situatie ce poate conduce la deteriorarea finisajele interioare.

Pana acum au fost punctate numai economiile ce pot fi obtinute odata finalizata termizolatia acoperisului. Insa economii considerabile pot fi realizate si in timpul procesului de constructie, daca se aleg materialele potrivite.

De exemplu, pentru o casa cu un acoperis de 200 mp se vor folosi aprox. 5 m cubi de cherestea pentru astereala  sarpantei, alaturi de alte 3 role de folie anticondens. Aceasta varianta se va traduce in costuri de aprox. 4.720 RON (3.000 RON cherestea + 720 RON  folie anticondens + 1.000 RON manopera).

Exista pe piata folii anticondens pentru economisirea energiei, care pot substitui aplicarea de astereala, datorita rezistentei si  care pot sustine greutatea unui om. Optand pentru aceasta varianta, pentru suprafata amintita mai sus, vor fi necesare numai 3 role, ajungandu-se la un cost final de aprox. 2.000 RON (o rola – dimensiune 75 mp – costa aprox. 150 euro).

Si nu in ultimul rand, nu lasati acoperisul dvs pe mana amatorilor…

In situatia in care ati ales materialele pentru invelitoare si pentru termoizolatie, asigurati-va ca vor fi montate corect. Va puteti bucura de calitatea produselor alese numai daca acestea vor fi montate corespunzator. Un plus de siguranta puteti avea  atunci cand cei care vand materialele va asigura si montajul si va ofera garantie pentru lucrarea efectuata alaturi de garantia materialelor. Nu incercati sa economisiti la manopera mai ales daca ati optat pentru materiale de o calitate superioara, remedierile ulterioare sunt mult mai costisitoare.