În articolul de azi mi-am propus să descriu, sub formă de listă de întrebări frecvente, modalitatea prin care se poate aduce lumina naturală a zilei în încăperi și spații în care, datorită limitărilor constructive, nu este posibilă instalarea de ferestre.

Iluminarea acestor spații devine posibilă cu ajutorul tunelului de lumină Keylite SunLite™, care constă dintr-o cupolă exterioară din policarbonat care se montează în acoperiș cu ajutorul ramei de etanșare încorporate, un tub rigid sau flexibil care direcționează lumina din exterior către interior și o aplică de tavan care difuzează lumina.

Utilizarea tunelului de lumina Keylite SunLite pentru iluminarea unui hol

Utilizarea tunelului de lumină Keylite SunLite pentru iluminarea unui hol

Întrebare: Cum contribuie tunelul de lumină Keylite SunLite™ la reducerea costurilor și a consumului într-o casă eficientă energetic?

Răspuns: Această soluție maximizează cantitatea de lumină naturală în încăperi întunecate (holuri, casa scării, debarale, oficii) care nu pot fi iluminate cu ajutorul ferestrelor, astfel eliminând nevoia de iluminat artificial pe timp de zi. În acest fel se poate reduce considerabil consumul anual de energie electrică și emisiile de CO2 în atmosferă.

Î: Ce nivele de iluminare se pot atinge?

R: Nivelul de iluminare depinde de factori externi precum gradul de înnorare și de alți factori, cum ar fi tubul reflectorizant (rigid sau flexibil), lungimea și diametrul lui, poziționarea cupolei pe acoperiș etc.

Î: Există o limită superioară a lungimii tubului?

R: Evident, cu cât tubul este mai lung, cu atât se va pierde mai multă lumină. Utilizarea unui tub rigid în locul unuia flexibil reduce această pierdere la lungimi mai mari.

Î: Cât de importantă este reflectivitatea tubului?

R: Foarte importantă. Keylite oferă două variante de tub, cel rigid realizat din aluminiu cu grad de reflexie 95%, sau cel flexibil cu grad mai scăzut de reflexie.

Î: Pentru care tip de tub să optez: cel rigid sau cel flexibil?

R: Tubul rigid oferă avantajul unui transfer maxim de lumină și este echipat cu două coturi care permit fiecare ajustarea unui unghi de până la 30° față de verticală, atunci când cupola exterioară și aplica de tavan nu sunt direct una sub alta. Dacă traseul pune obstacole în calea tubului, se poate folosi cel flexibil, însă cantitatea de lumină se va reduce.

Î: Are importanță pe ce apă montez cupola exterioară?

R: Acolo unde este posibil, Keylite recomandă instalarea cupolei spre sud pentru a maximiza cantitatea de lumină. Alți factori care trebuie luați în calcul sunt poziționarea față de spațiul de iluminat și  alte clădiri sau pomi care ar putea umbri cupola pe anumite perioade din zi.

Î: Cum se face hidroizolarea cupolei în acoperiș?

R: Cu ajutorul ramei de etanșare cu care vine echipat tunelul de lumină Keylite SunLite™. Nu sunt necesare elemente de etanșare suplimentare.

Î: Cum curăț geamul cupolei exterioare?

R: Datorită formei speciale arcuite și materialului din care este realizat, geamul cupolei exterioare nu necesită întreținere specială sau curățare periodică. Dacă totuși este nevoie de curățare, puteți face acest lucru cu o cârpă moale și apă cu săpun, fără a folosi materiale abrazive.

Î: Se poate instala o sursă de lumină artificială în aplica de tavan?

R: Opțional, tunelul de lumină SunLite™ se poate furniza împreună cu un sistem electric cu bec economic de 13W sau 20W (echivalent cu becuri cu incandescență de 65W sau 100W), care se montează în aplica de tavan.

Î: Poate sistemul Keylite SunLite™ sa fie folosit în spații cu umiditate?

R: Aplicele de tavan se livrează împreună cu garnituri de etanșare care, dacă sunt corect montate, nu permit vaporilor din interiorul încăperii să pătrundă în sistem, astfel evitându-se formarea condensului în tub.

Î: Se formează condens în tub când acesta traversează spații neîncălzite?

R: Tuburile care traversează spații reci ar trebui izolate pentru a reduce pierderile de căldură și riscul apariției condensului.

Î: Ce garanție am?

R: Tunelurile de lumină Keylite SunLite sunt realizate cu sistemul de management al calității ISO 9001. Geamul cupolei este realizat din policarbonat de 3mm stabilizat UV, care vine cu o garanție de la producător de 10 ani împotriva șocurilor mecanice, îngălbenire și reducerea transmitanței luminii. Cupola și rama de etanșare au fost testate la șocuri mecanice și sunt încadrate în clasa materialelor rezistente. Tuburile și coturile sunt garantate împotriva exfolierii, îngălbenirii, degradării suprafeței sau crăpăturilor sub acțiunea prelungită a radiațiilor UV. Per total, tunelul de lumină Keylite SunLite™ are o garanție de 10 ani.

Iluminarea unui hol dintr-o clădire de birouri folosind soluția tunelului de lumină Keylite

Iluminarea unui hol dintr-o clădire de birouri folosind soluția tunelului de lumină Keylite