Mi-am propus ca in acest articol sa dezbat ”celebrul” test cu paharul de la Lindab. Iata cateva date ca sa intelegem cu totii: se ia o bucata de folie Tyvek si un pahar format din 2 bucati; se aseaza folia ca strat de separatie intre aer si apa, astfel incat apa sa fie in partea de sus si se pompeaza aer in jumatatea de jos.

Ca o prima concluzie, ar trebui sa se demonstreze cum ca, condensul trece inspre exterior, iar odata ajuns in forma lichida nu trece prin membrana, apa scurgandu-se spre sistemul de drenaj. Acest test este folosit cu mare mandrie de catre dealerii Lindab. Ori de cate ori se compara doua folii, testul cu paharul este adus imediat in discutie. Concluzia, enuntata de multi dealeri ai firmei mai sus mentionata, este ca aerul trece si prin alte membrane, dar ”mai greu”, moment in care, cu pieptul in fata, se declara ca folia Lindab este cea mai buna. Apropo, folia nu este de la Lindab, ci doar inscriptionata pentru ei. Lindab nu produce folie. Punct.

Trecerea caldurii de la un corp cu o temperatura înalta la o temperatura joasa se numeste transmiterea caldurii (transfer termic) si se cunosc trei mecanisme de transfer:

  • Transmiterea prin conductie termica, caracterizata prin lipsa miscarilor macroscopice. Este modul curent de transmitere a caldurii în corpurile solide si se bazeaza pe miscarile moleculare.
  • Transmiterea prin convectie termica, caracterizata prin existenta miscarilor macroscopice de curgere. Este modul curent de transmitere a caldurii în corpurile lichide si gazoase, inclusiv la limitele lor, la contactul cu alte faze. În functie de natura miscarilor macroscopice convectia poate fi:
    • Convectie libera, caracterizata prin faptul ca miscarile se fac sub actiunea fortelor arhimedice, determinate de diferente de densitate.
    • Convectie fortata, caracterizata prin faptul ca miscarile se fac sub actiunea altor forte.
  • Radiatia termica, caracterizata prin transferul termic prin radiatie electromagnetica din gama infrarosu. Acest transfer se poate face in vid sau în medii transparente la radiatia infrarosie.

 As insista pe convectie si difuzie.

 Convectia termica reprezinta un transfer energetic cu deplasare de materie, specifica contactului dintre o suprafata si un fluid în miscare (aer, lichid, gaz). La limita suprafetei de contact, energia termica din fluid, favorizata de miscarea acestuia, interactioneaza cu suprafata de contact si îi cedeaza din potentialul sau termic. Convectia termica poate fi fortata, atunci cand miscarea fluidului este produsa cu mijloace mecanice (pompe, ventialatoare, captari eoliene etc.) si/sau naturala atunci cand miscarea fluidului este generata de diferentele de potential termic, produse  de temperaturile locale (fluidul cald urca, iar cel rece coboara, formandu-se curenti convectivi).

Difuzia este miscarea spontana a unei particule dintr-o arie cu concentratie înalta într-o arie cu concentratie redusa.

Performanta unei  folii anticondens in comparatie cu alta este capacitatea de difuzie sau permisivitatea la trecerea vaporilor. Cu cat vaporii trec mai repede, cu atat posibilitatea aparitiei condensului in stratul de protectie termica este mai redusa. Aceasta afirmatie este corecta, insa nu e vorba doar de viteza de trecere a vaporilor. Valoarea care ar trebui comparata este Sd.

Experimentul cu pompita evidentiaza in mod evident convectia, in nici un caz difuzia, fenomen ce este dificil de evidentiat. Spre exemplu, folia Delta FOXX (http://www.membranedelta.ro/produse/delta-foxx-plus-delta-foxx-folie-anticondens), care este una dintre cele mai performante  folii anticondens de pe piata, ”testata” cu paharul , cica cu greu ”lasa” sa treaca vaporii prin ea. Ce lasa greu sa iasa este caldura, nu condensul. Valoarea Sd este fix aceeasi 0,02. Ce nu inteleg cei care testeaza atat de empiric este ca odata cu aerul care iese din camera, iese si caldura. Si odata cu caldura ies si banii. E clar ca testul cu paharul este departe de a fi concludent pentru o persoana initiata oarecum in modul de functionare al unei folii. Mult mai elocvent ar fi ca 2 recipiente umplute cu apa sa fie acoperite cu 2 folii diferite, legate etans si expuse unei surse de caldura. Dupa un anumit timp se va putea compara prin masurare care folie este mai permisiva. Nu este cel mai stiintific experiment, dureaza mai mult, dar este mult mai relevant decat celalalt.

Sa fie clar, folia Tyvek prezentata in testul cu paharul ca etalon de comparatie cu celelalte membrane este de buna calitate, dar in nici un caz cea mai buna.  Este o membrana deschisa la difuzie. Dar membrane deschise la difuzie sunt multe.